Euroopa Liit loob gaasiostjate kartelli, hind börsil kukub kolinal (1)

Erkki Erilaid
Copy
Euroopa Komisjoni asepresidendi Maroš Šefčoviči sõnul on ettevõtmise peamine eesmärk hoida gaasi hind suuremahuliste ostudega madalal.
Euroopa Komisjoni asepresidendi Maroš Šefčoviči sõnul on ettevõtmise peamine eesmärk hoida gaasi hind suuremahuliste ostudega madalal. Foto: POOL

Euroopa Liit soovib mulluse võiduostmise vältimiseks moodustada maagaasi ostjate kartelli. Ühishankel osalemise vastu on huvi avaldanud juba ligi 50 gaasitarnijat.

Esimene hange soovitakse rahvusvahelisel gaasiturul Bloombergi andmetel välja kuulutada juba aprillis ja tarnelepingute allkirjastamiseni loodetakse USA, Lähis-Ida ja Aafrika müüjatega jõuda juunis.

Euroopa Komisjoni asepresidendi Maroš Šefčoviči sõnul on ettevõtmise peamine eesmärk hoida gaasi hind suuremahuliste ostudega madalal. «Euroopa on gaasi eest palju rohkem maksnud kui näiteks USA ja Hiina. See peab muutuma, kui blokk soovib maailmaareenil konkurentsis püsida,» rõhutas Šefčovič. Tema hinnangul on nüüd, kus gaasi hind on tublisti langenud, ühishangete tegemine hõlpsam. Gaas on börsil mullu augusti tippudega võrreldes odavnenud juba kaheksa korda ja hinnalangus on viimastel nädalatel vaid kiirenenud.

«Üks eelmise aasta hinnatõusu algpõhjuseid oli suurriikide gaasiostjate poolt mahutite täitmiseks paanikas ja kiirustatult tehtud ostud,» nentis ka energiakaupleja Baltic Energy Partners tegevjuht Marko Allikson.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles