IMF: Hiina laenugarantiid sillutavad tee rahastuseks Sri Lankale

Copy
Sri Lankat räsib karm majanduskriis ja kiire hinnatõus.
Sri Lankat räsib karm majanduskriis ja kiire hinnatõus. Foto: Eranga Jayawardena

Hiina nõusolek struktureerida ümber Pekingi laenud Sri Lankale sillutavad tee Rahvusvahelisele Valuutafondile (IMF) anda rahastus pankrotis saareriigile, teatas teisipäeval fond.

«Sri Lanka on saanud praegu finantstagatisi kõigilt suurtelt kahepoolsetelt kreeditoridelt,» ütles IMF-i Aasia ja Vaikse ookeani osakonna direktor Krishna Srinivasan avalduses.

See lubaks fondi juhtkonnal kiita heaks laen, millele andis varem rohelise tule IMF-i personal.

«Juhatuse heakskiit oleks ka katalüsaator, millega kaasneks rahastus teistelt kreeditoridelt, sealhulgas Maailmapangalt ja Aasia Arengupangalt,» ütles ta.

Seninägematu majanduskriis on toonud Sri Lanka 22 miljonile elanikule kaasa tõsiseid probleeme nagu märkimisväärne toidu-, kütuse- ja ravimipuudus, aga ka ulatuslikud elektrikatkestused ja meeletu inflatsiooni.

President Ranil Wickremesinghe valitsus on püüdnud parandada riigi santi rahanduslikku olukorda ja tagada hädavajalikku IMF-i päästepaketti. Seda on aga kinni pidanud võlaläbirääkimised saareriigi suurima kahepoolse kreeditori Hiinaga.

Ent Wickremesinghe ütles teisipäeval, et Peking on soostunud võlga ümber struktureerima. Ta ootab Washingtonis paiknevast fondist esimest rahasüsti kokku 2,9 miljardist dollarist juba lähema kuu aja jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles