GALERII Täispuhutavad tankid ja raketid - Tšehhi firma valmistab peibutusrelvastust

Copy
M1 Abrams tanki täispuhutav peibutussüsteem.
M1 Abrams tanki täispuhutav peibutussüsteem. Foto: Michal Cizek/Postimees

Sõda Ukrainas on tekitanud järsu nõudluse relvade järele ja ka täispuhutavate võltsrelvade järele, mida saab kasutada peibutusrelvadena.

Tšehhi ettevõte Inflatech toodab enam kui 30 erinevat täispuhutavat sõjalist peibutusvahendit alates tankidest ja soomukitest kuni lennukite ja haubitsateni. Nad pakuvad ka USAs toodetud HIMARS-raketisüsteemide peibutusvariante, mis olid osa miljardi dollari suurusest Lääne sõjalisest abist, mis on aidanud Ukraina sõjapingutusi pärast Venemaa sissetungi alustamist veidi rohkem kui aasta tagasi.

M1 Abrams tanki täispuhutav peibutussüsteem.
M1 Abrams tanki täispuhutav peibutussüsteem. Foto: Michal Cizek

Inflatechi tegevjuht Vojtech Fresser ei ütle, kas tema peibutussüsteeme kasutavad Ukraina väed, mis võitlevad Venemaa sissetungijate vastu, kuid ta ütles esmaspäeval, et tema äritegevus kasvas eelmisel aastal rohkem kui 30%. Ta loodab, et kasv jätkab kahekohalist kasvu veel vähemalt kolm kuni viis aastat.

Kuigi ta ei kommenteeri otseselt Ukraina toetamist, ütles ta: «Ma võin ette kujutada, et kui me tahame toetada partnerriiki, mis on hädas, saadame neile täispuhutavaid peibutisi. Või on tal need juba olemas, ja kui mitte, siis kindlasti saab ta need.»

Suure mobiilsusega suurtükiväe raketisüsteemi (HIMARS) täispuhutav peibutussüsteem.
Suure mobiilsusega suurtükiväe raketisüsteemi (HIMARS) täispuhutav peibutussüsteem. Foto: Petr David Josek

Põhja-Decini linnas asuv Inflatech toodab praegu kuni 50 peibutusvahendit kuus. Neid müüakse mitmele täpsustamata riigile ja kogu selline eksport peab olema heaks kiidetud Tšehhi valitsuse poolt.

Ettevõte kasutab kergeid materjale, näiteks kunstsiidi, nii et ühe võltsitud tanki kogukaal on kuni 100 kilogrammi. Peibutussõiduki käitamiseks kulub neli sõdurit, kusjuures võltsitud sõjatehnika lahtipakkimiseks ja ülespuhumiseks piisab 10 minutist.

Suure mobiilsusega suurtükiväe raketisüsteemi (HIMARS) täispuhutav peibutussüsteem.
Suure mobiilsusega suurtükiväe raketisüsteemi (HIMARS) täispuhutav peibutussüsteem. Foto: Petr David Josek

Peibutusvahendid võivad aidata kaasa võidule vaenlase vägede lollitamisega. Trikk on petta kaameraid, termokaameraid ja radareid, et nad usuksid, et nad on tuvastanud väärtusliku sihtmärgi ja kasutavad selle hävitamiseks kalleid rakette.

«Kui ma sunnin vastast hävitama minu asja, kasutades midagi, mis on neli korda, kuid tegelikult võib olla 20 korda kallim, siis olen ma majanduslikult võitja,» ütles Fresser.

Algselt väljaõppe eesmärgil välja töötatud peibutusvahendid võivad maksta igaüks kuni 100 000 dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles