Venemaa ärilobi kutsub ettevõtteid üles hõivama lääne väljarändest tekkinud nišše

PM Majandus
Copy
Vene joogitootja Tšernogolovka on kasutanud ära oma välismaiste konkurentide lahkumise.
Vene joogitootja Tšernogolovka on kasutanud ära oma välismaiste konkurentide lahkumise. Foto: ALEXANDER RESHETNIKOV

Venemaa juhtiv ärilobi juht kutsus esmaspäeval Venemaa ja endise Nõukogude Liidu riikide ettevõtteid üles hõivama lääne firmade lahkumisest tekkinud nišše, kuna Moskva püüab luua sügavamaid sidemeid nn sõbralike riikidega, vahendab Reuters.

Mitmed välisfirmad alates McDonald'sist kuni Renault'ni on Venemaalt lahkunud või peatanud oma tegevuse riigis pärast seda, kui Moskva saatis eelmise aasta veebruaris kümneid tuhandeid sõdureid Ukrainasse.

Lääne valitsused on kehtestanud ka ulatuslikud sanktsioonid, mille eesmärk on piirata Venemaa juurdepääsu kapitalile ja teatavatele kaupadele. Moskva peab neid riike sõbralikeks, kes ei ole sanktsioone kehtestanud.

«Me ei kutsu üles sanktsioonidest kõrvalehoidmisele, vaid kasutame ära nišše, mis on tekkinud seoses lääne partnerite lahkumisega Venemaalt,» ütles Venemaa Töösturite ja Ettevõtjate Liidu juht Aleksandr Šokin.

«Loomulikult ei saa neid nišše hõivata mitte ainult Venemaa ettevõtted, vaid ka Euraasia majandusliidu (EEU) liikmesriikide ettevõtted.»

Mõned ettevõtted on ära kasutanud oma välismaiste konkurentide lahkumise, näiteks joogitootja Tšernogolovka, kes ütles, et püüab saavutada 50% suurust turuosa Venemaa ligi 9 miljardi dollari suurusel karastusjookide turul pärast seda, kui Coca-Cola ja PepsiCo peatasid eelmisel aastal tootmise ja müügi.

Šokin rääkis oma ametiühingu integratsioonifoorumil, kus teised kõnelejad nimetasid selliseid riike nagu Egiptus, Indoneesia, Iraan, India ja Hiina kohtadena, kus Venemaal on suur potentsiaal kaubanduse suurendamiseks.

Euraasia majandusliidu teised liikmed, Armeenia, Valgevene, Kasahstan ja Kõrgõzstan, suurendasid kõik järsult oma eksporti Venemaale 2022. aastal, kui Euroopa riigid vältisid Moskvat ja vähendasid järsult kaubatarneid.

Ka president Vladimir Putin on palunud ärimehi Venemaale investeerima, kritiseerides neid, kes läänes raha kerjavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles