STARTUP DAY ⟩ Ivo Remmelg: praegu on iduinvesteeringute tegemiseks väga hea aeg

PM Majandus
Copy
Ivo Remmelg.
Ivo Remmelg. Foto: Erakogu

sTARTUp Day taskuhäälingus rääkis investor Ivo Remmelg, mida peaks varajase faasi iduettevõtte asutajad teadma raha kaasamisest, aga ka sellest, miks on praegu ideaalne aeg iduettevõtetesse investeerimiseks.

Remmelg alustas investeerimisega 1990. aastate lõpul ning on enda sõnul läbi teinud kõik tüüpilised vead. Viimased viis aastat on Remmelg investeerinud iduettevõtetesse professionaalselt riskikapitalifondide Superhero Capital ja traditsioonilistesse kasumlikesse ettevõtetesse NestCap partnerina. Samuti kuulus ta pikka aega Eesti äriinglite võrgustiku EstBAN esiotsa.

Investoritelt raha kaasamise esimeseks tingimuseks peab Remmelg hea tiimi olemasolu. «Keeruline on raha kaasata, kui tiimist on olulised funktsioonid puudu,» selgitas ta. 

Vähem tähtis pole tiimidünaamika ja omavaheline hea läbisaamine, sest asutajad on tihti tugevad isiksused, kelle nägemused võivad ajapikku lahkneda. «Alustades ollakse head sõbrad ja arvatakse, et asutajatevahelist lepingut pole tarvis sõlmida. Kui suusad risti lähevad, on aga juba hilja,» tõdes Remmelg. Halvimal juhul võivat asutajatevahelised lahkhelid ettevõttele ka saatuslikuks saada.

Teiseks rõhutab kogenud investor vajadust ettevõtte tähelepanu fokuseerida turunišile, mis ei pea olema tingimata suur, kuid milles on võimalik saada turuliidriks. «Nagu spordis, tuleb valida oma ala – kõiges ei ole võimalik olümpiavõitjaks tulla,» tõdes ta. 

Ettevõtete väärtused on vähenenud

Kas iduettevõttel tasub ehitada midagi täiesti uut või teha paremaks asja, mis on turul juba olemas? Palju potentsiaali on Remmelga sõnul sel juhul, kui olemasolevale turule pakutakse kordades efektiivsemat lahendust, mitte ei tehta asja lihtsalt natuke paremini. Samuti on peaaegu kindel ärimudel näiteks USAs juurdunud ärimudeli kopeerimine Euroopa turule, tõi ta näite.

Asutaja peab oskama ka oma tegemisi näha investori vaatest ning esitluses välja tooma, kuidas investor sellega raha teenib. «See tähendab faktidele toetuvat tõestusmaterjali: kui suur on turg, milline on konkurents, milline ühe kliendi poolt toodav väärtus võrreldes tema saamiseks tehtud kuluga. Kui viimane on üks euro, peaks klient tagasi tooma üle 4 euro,» loetles ta.

Iduinvestoril on Remmelga sõnul mõistlik ehitada 20-30 ettevõttest koosnev portfell. Sellise mahu juures pole realistlik nende tegemistel igapäevaselt kätt pulsil hoida. Remmelg ise suhtleb tihedamalt idudega, milles tal on sündikaadi juhtinvestori roll, nagu näiteks JeffApp ja energiaidu Efenco.

Iganädalaselt laekub Remmelga meilile kaks-kolm investeeringupalvet, millele lisanduvad pakkumised fondide ja EstBANi kaudu. Investori sõnul suurendab edu tõenäosust, kui esmane kontakt luuakse soovitaja kaudu. Investor saab aga üldjuhul investeeringut soovitada ainult siis, kui ta on ise ettevõttesse investeerimas. «Oma nahk peab mängus olema, keegi ei võta muidu tõsiselt,» tõdes Remmelg.

Kui pakkumine investoris huvi äratab, on järgmiseks sammuks reeglina asutajate tundmaõppimine vestluste käigus. Tavaliselt soovivad investorid, et kohtumistel osaleksid kõik asutajad, et näha tiimi dünaamikat. Seejärel järgneb dokumentide ja intellektuaalomandi taustakontroll ning viimaks lepitakse kokku investeeringutingimustes. Keskmiselt kulub varajase faasi iduettevõttel kapitali kaasamiseks aega ühest kuust kuue kuuni, millele lisandub eeltöö investoritega kontaktiloomiseks.

Enne ühenduse võtmist soovitab Remmelg ära teha kodutöö, näiteks uurida, millistesse sektoritesse ja kui suures mahus investor reeglina investeerib. Lisaks tasub uurida kogemusi asutajatelt, kelle ettevõtmistesse investor varasemalt on panustanud. Alati võib küsida, kuidas saab investor ettevõtet veel aidata – näiteks oma kompetentside või kogemusega –, ning kas ta on valmis osalema järgmises rahastusringis.

Muutunud majandusolukord, sõda ja inflatsioon on pannud Remmelga harvemini investorina jah-sõna ütlema, kuid tema üldine meelestatus püsib optimistlik. «Praegu on investori jaoks ideaalne aeg. Rahastust otsivaid iduettevõtteid on rohkem ja ettevõtete väärtuse on madalamad,» tõdes ta. Samuti on otsustamiseks pikemalt aega, sest rahastusringid ei saa nii kiiresti täis. «Maailm käib ikka üles-alla ja peagi ajad muutuvad. Praegu tehakse kindlasti parimad investeeringud,» nägi Remmelg tulevikku optimistlikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles