Värske raport: palgalõhe hind maailmamajandusele on üüratu

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Sooline palgalõhe.
Sooline palgalõhe. Foto: Joe Giddens/ PA Wire/PA Images/ Scanpix

Naistele ja meestele makstava töötasu vahe vähendamine kasvataks maailmamajandust 7 protsendi ehk umbes seitsme triljoni dollari võrra. Ning soolise ebavõrdsuse kaotamine juhtivatel kohtadel kasvataks kogu maailma rikkust, selgub Moody’s Analyticsi raportist.

Viimase aastakümnega on olukord küll mõnevõrra paranenud, kuid praeguse tempoga läheks palgalõhe tasandamiseks 132 aastat.

«Soolise ebavõrdsuse kaotamine tööturul ning juhtivatel ametikohtadel OECD riikides parandaks üleilmset majandusaktiivsust umbes seitse protsenti ehk praeguses arvestuses umbes seitsme triljoni dollari võrra,» tõdevad Moody’s Analyticsi direktorid Dawn Holland ning Katrina Hell raportis.

Mida kõrgemale ametikohale liigutakse, seda suurem on sooline lõhe. Uuringu koostajad küsivad, kas see võiks põhjendatud olla oskuste ja teadmistega ehk kas naised tegelevad muu kui teadmiste omandamisega? Ja vastavad ka ise: vastupidi. Suuremas osas OECD riikides ning ka areneva majandusega riikides ületab 25–64-aastaste seas magistrikraadiga naiste osakaal meeste oma tuntavalt. Arenenud riikidest on Jaapanis ja Lõuna-Koreas  magistrikraadiga meeste osakaal suurem, kuid seal on mängus ka teised tegurid, nagu näiteks ebapiisav lastehoid ning lapsepuhkus.

Kui naised on haritumad, kuid madalamatel ametikohtadel, saab sellest uuringu koostajate sõnul teha kaks järeldust: hariduse tulukus on naiste jaoks madalam ning lisaks ei saa naised oma võimeid rakendada. Naised investeerivad haridusse keskmiselt rohkem, kuid maanduvad madalamal positsioonil ning kehvema palga peal.

Majandusele oluline turgutus tuleks sellest, kui rohkem naisi asuks tööturule ning tootlikkus paraneks. Samuti paraneks olukord, kui rohkem naisi oleks kõrgematel ametikohtadel. Selleks oleks tarvis paindlikumaid töötingimusi, taskukohast lastehoidu, tasustatud vanemapuhkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles