Swedbank: 2021. aasta elatustaseme taastumine võtab neli aastat

PM Majandus
Copy
Swedbanki kontor Tallinnas.
Swedbanki kontor Tallinnas. Foto: Ints Kalnins / Reuters / Scanpix

Keskmise palga kasv kiirenes eelmise aasta neljandas kvartalis üheksa protsendini. Palgakasv oli majanduslangusest hoolimata hoogne ja laiapõhjaline ja töötasu suurenes kõigil tegevusaladel, kirjutab Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.

Keskmine palk kerkis kõige enam turismis ja kinnisvaras, kus töötundide arv aastatagusega võrreldes tõusis. Palgakasv oli tagasihoidlik ehituses ja tervishoius, kus töötundide arv alanes.

Kiire palgakasvu taga on erinevad tegurid. Töötajad nõuavad palgatõusu elatustaseme languse pidurdamiseks. Keskmine netopalk tõusis neljandas kvartalis aastaga kaheksa protsenti, hinnad aga palkadest oluliselt rohkem – tervelt viiendiku võrra. Ettevõtjatel võimaldas palku tõsta müügikäibe kiire tõus. Samas palgakulude osakaal kogukuludes eelmisel aastal vähenes, kuna energia ja tooraine kallinesid märgatavalt.

Kuigi majanduslanguse tõttu on tööjõupuudus leevenenud, napib endiselt erinevate erialade spetsialiste. Konjunktuuriinstituudi küsitluse järgi soovivad teenindusettevõtted töötajaid juurde palgata, samal ajal kui tööstuses ja ehituses on tööjõudu vaja varasemast vähem.

Alampalga tõus survestab palku tõstma

Palgataset kergitas ka alampalga hoogne tõus. Miinimumpalk mõjutab otseselt väikest hulka töötajaid, aga survestab palku tõstma ka alampalgast kõrgema töötasuga inimestel.

Keskmine brutopalk tõuseb Swedbanki hinnangul sel aastal 8,5 protsendi võrra. Palgakasvu kergitavad kõrgem miinimumpalk, palgatõus avalikus sektoris ja endiselt kiire inflatsioon.

Eelmisel aastal kaotas keskmine palgasaaja kiire hinnatõusu tõttu kümnendiku oma ostujõust. Elatustaseme langus peaks sel aastal peatuma, kuna hinnad ja palgad tõusevad Swedbanki hinnangul tänavu samas suurusjärgus. 2021. aasta elatustasemeni jõuame praeguste arvutuste kohaselt tagasi aga alles nelja aasta pärast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles