Lagarde: EKP hakkab lähiajal tegelema kõrge alusinflatsiooniga (1)

PM Majandus
Copy
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde.
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde. Foto: Kenzo Tribouillard

Euroala alusinflatsioon püsib lähiajal kõrge, nii et Euroopa Keskpanga 50 baaspunkti suurune intressimäära tõstmine veel sel kuul muutub üha tõenäolisemaks, ütles EKP president Christine Lagarde Hispaania meediagrupile Vocento.

 

EKP on alates juulist juba tõstnud intressimäärasid 3 protsendipunkti võrra ja lubas sisuliselt veel poole protsendipunktilist tõusu 16. märtsil, kuid investorid on viimasel ajal spekuleerinud veelgi suurema tõstmise üle, arvestades viletsaid inflatsiooniandmeid.

Lagarde'i sõnul on kavandatud tõstmine nüüd väga tõenäoline, kuid ta hoiatas, et alusinflatsioon, mis filtreerib välja kõikuvad toidu- ja kütusehinnad, võib jääda ebamugavalt kõrgeks isegi siis, kui üldine inflatsioonimäär lähikuudel langeb.

Mitmed poliitikakujundajad on viimasel ajal hoiatanud, et EKP intressimäärade tõstmist tuleb jätkata, kuni alusinflatsioon pöördub ja hakkab langema EKP 2 protsendi eesmärgi suunas.

Alusinflatsioon tõusis eelmisel kuul rekordkõrge 5,6 protsendini ja mõned ametnikud pelgavad, et kasv on nüüd tingitud palgakasvust teenindussektoris, mis muudab hinnakasvu püsivamaks ja raskemini murtavaks.

«Me peame jätkuvalt rakendama kõiki vajalikke meetmeid, et viia inflatsioon tagasi kahe protsendi tasemele. Ja me teeme seda,» ütles Lagarde.

Ta lisas, et euroala majandus suudab paremini vastu pidada, kui kardetud ja toodang peaks 2022. aasta viimase kvartali stagnatsioonilähedaselt tasemelt kiirenema.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles