Õitsev turg Toorainekauplejad teenisid mullu enam kui 100 miljardit dollarit kasumina (2)

PM Majandus
Copy
Naftatanker Novorossiiski sadamas.
Naftatanker Novorossiiski sadamas. Foto: Postimees

Vastavalt värskele aruandele nägid toorainekauplejad eelmisel aastal tõenäoliselt rekordilist 115,6 miljardi dollari suurust brutokasumit, mis tulenes turu volatiilsusest, mille põhjuseks oli Venemaa sõda Ukrainas.

 

Juhul kui seda kinnitavad kauplemisettevõtete aastakasumi näitajad, mida pole veel paljude poolt avaldatud, tähendaks see 61% suurust kasvu võrreldes eelmise aastaga, märkis konsultatsioonifirma Oliver Wyman oma uuringus, vahendab Bloomberg.

Veidi rohkem kui aasta tagasi alanud Venemaa sissetungi järelmõjud kergitasid toorainehindu alates energiast kuni metallide ja teraviljani. See volatiilsus koos sanktsioonide ja ekspordipiirangutega tekitas kauplejatele arbitraaživõimalusi, kuna maailma energia- ja toiduvarustuse kaardid joonistusid ümber.

«Kauplemisfirmad, kes on aastaid pühendanud oma portfellide, paindliku kultuuri ja oskusteabe arendamisele, olid häirega toimetulekuks ja tooraine liikumise säilitamiseks hästi positsioneeritud,» seisab uuringus. Aruandes ei loetleta üksikuid ettevõtteid.

Tööstusharu tulud on aruande kohaselt ligikaudu kolmekordistunud 2018. aasta 36 miljardist dollarist. Sõltumatute kauplemisfirmade brutomarginaalid ületasid kaugelt teisi sektori ettevõtteid.

«Riskifondid loobusid pärast 2010-2011. aastat suuresti toorainetest, kuid viimase kahe-kolme aasta jooksul on nad suurendanud oma potentsiaali naastes taas tooraineturule ja seda üsna edukalt,» ütles Oliver Wymani analüütik Ernst Frankl.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles