Toblerone'i pakendilt kaob varsti Matterhorn

PM Majandus
Copy
Toblerone šokolaad.
Toblerone šokolaad. Foto: Dado Ruvic

Nõndanimetatud šveitsilikkuse määrus tabab Toblerone'i. Kuna tulevikus hakatakse šokolaadi tootma Slovakkias, peab Šveitsi riiklik sümbol pakendilt lahkuma.

Šveits on rahvusvaheliselt kõrgelt hinnatud ja tarbijad peavad paljusid Šveitsi päritolu tooteid eriti kvaliteetseks. Oma kaubamärgi kaitsmiseks on riigil eriline šveitsilikkuse määrus, mis võeti kasutusele 2017. aastal.

See reguleerib, kes tohib tooteid reklaamida Šveitsi sümbolitega, näiteks Šveitsi ristiga, aga ka muude riiklike sümbolitega. Tuntud Toblerone'i šokolaad ei kuulu varsti enam nende hulka, teatas kohalik ajaleht Aargauer Zeitung. USA kondiitritööstusettevõtte Mondelez pressiesindaja kinnitas seda Šveitsi ringhäälingule SRF.

Kuna Toblerone'i tootev ettevõte Mondelez kavatseb edaspidi toota šokolaadibrändi Slovakkias, ei saa seda enam nimetada Šveitsi šokolaadiks. Seetõttu kujundatakse alates suvest uus pakend, millel on ka uus logo, ilma Matterhorni siluetita. Ettevõtte sõnul asendub see moderniseeritud ja voolujoonelise mägilogoga.

Toblerone'i leiutasid 1908. aastal kaks šokolaaditootjat, Theodor Tobler ja Emil Baumann. Kaubamärgi nimi tuleneb Tobleri perekonnanime ja täidise itaaliapärase nimetuse Torrone ühendist. Siiani on Toblerone'i toodetud ainult Bernist lääne pool asuvas tehases.

Tootja Mondelez ei pea siiski kartma müügi langust. SRF tsiteeris reklaamiekspert Frank Bodinit, kes ütles, et uus pakend tõenäoliselt ei avalda negatiivset mõju. Seda, et pakendil kujutatud mägi ei meenuta enam Matterhorni, vaid pigem Mount Everesti, ei pane vaevalt keegi tähele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles