Venemaa nafta- ja gaasitulud on kokku varisemas

PM Majandus
Copy
Gazpromnefti naftarafineerimistehas Moskvas.
Gazpromnefti naftarafineerimistehas Moskvas. Foto: Maxim Shipenkov

Kokkuvarisemine on tingitud Euroopa gaasiekspordi vähenemisest ja lääneriikide kehtestatud piirangutest.

Venemaa rahandusministeerium teatas reedel, et nafta- ja gaasitulud langesid veebruaris 521 miljardi rublani ehk umbes 6,5 miljardi euroni, vahendab Bloomberg. Maksutulud vähenesid samas 46 protsenti võrreldes aastataguse ajaga.

Bloombergi arvutuste kohaselt vähenesid toornaftast ja naftatoodetest saadavad tulud veebruaris 48 protsenti 361 miljardi rublani ehk 4,5 miljardi euroni võrreldes eelmise aasta veebruariga. Gaasitulud vähenesid peaaegu 42% 161 miljardi rublani ehk 2 miljardi euroni.

Bloombergi andmetel on Venemaa nafta- ja gaasitulude kokkuvarisemine tingitud Euroopa gaasiekspordi vähenemisest ning veebruari alguses jõustunud Lääne piirangutest Venemaa nafta ja naftatoodete suhtes.

ELi keeld Venemaa naftatoodetele ja rikaste G7-riikide, ELi ja Austraalia poolt Venemaa naftatoodetele kehtestatud hinnalagi jõustusid veebruari alguses. EL keelas Venemaa toornafta impordi meritsi juba detsembris ning samal ajal kehtestas lääs ka toornaftale hinnalae.

Lääs jõudis kokkuleppele kehtestada Venemaa toornafta hinnapiiranguks 60 dollarit barrel ja 100 dollarit barrel kõrgema väärtusega naftatoodete puhul. Odavamate naftatoodete, näiteks kütteõli puhul on kokku lepitud 45 dollari suurune hinnalagi barreli kohta.

Hinnalagi on sundinud Venemaad müüma oma Uurali naftat oluliselt madalama hinnaga kui Põhjamere Brenti nafta võrdlushind.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles