Pangad teenivad keskpangas raha hoides hiiglaslikku riskivaba hõlptulu (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Pangad ei taha vastata riskivaba keskpangas raha hoiustamiselt teenimise kohta, küll aga kiidetakse oma tegevust: hoiuseintresse on korduvalt tõstetud. Ometigi on need lühemas otsas väga madalad.
Pangad ei taha vastata riskivaba keskpangas raha hoiustamiselt teenimise kohta, küll aga kiidetakse oma tegevust: hoiuseintresse on korduvalt tõstetud. Ometigi on need lühemas otsas väga madalad. Foto: Kollaaž

Kui aastastele ja kauem kestvatele hoiustele maksavad pangad 2,5 protsenti ja enamgi, siis lühemaajalistele klientide hoiustele sellist intressi ei maksta.

Pangad ise saavad hoida piiramatuid summasid keskpangas, kes maksab neile 2,5 protsenti.

«Kõik krediidiasutused, kellele kehtib järelevalve ja kes on Eesti Panga tehingupartnerid, võivad kasutada hoiustamise püsivõimalust, et teha eurosüsteemis oma asukohariigi keskpanga kaudu üleööhoiuseid, mille suhtes kohaldatakse eelnevalt kindlaks määratud intressimäära, milleks praegu on 2,5 protsenti,» ütles Eesti Panga rahapoliitiliste operatsioonide allosakonna juhataja Kersti Harkmann. «Summa, mida kommertspangad võivad hoiustamise püsivõimaluse raames keskpangas hoiustada, ei ole piiratud.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles