Ekspert: praegu on õige aeg fikseerida elektri hinda

PM Majandus
Copy
Armen Kasparov.
Armen Kasparov. Foto: Eero Vabamägi

Elektrihinda on mõistlik fikseerida siis, kui hinnatase on madal ja praegu on täpselt see aeg, ütles Eesti Energia energiatoodete juht Armen Kasparov.

Energiakriisis hüppeliselt tõusnud elektrihinnad on hakanud langema. Universaalteenus, mis veel möödunud aasta viimastel kuudel oli kõige soodsam pakett, on täna aga kõige kallim. See tekitab tarbijates segadust ja paneb küsima, kuidas ennast turu volatiilsuse eest kaitsta.

«2021. aastal alanud energiakriis oli mitme ebasoodsa asjaolu kokkulangemise tulemus. Suurenenud nõudlus elektri järele vähendas Põhjamaades hüdroreservuaaride taset ning turul polnud piisavalt tuule-, päikese- ja tuumaenergiat. Seepärast tuli käivitada fossiilkütustel töötavad jaamad, kus tootmine oli kallim mitmekordselt tõusnud CO² ning gaasi ja kivisöe hinna tõttu. Turul toimuvat mõjutas mullu alanud sõda Venemaa ja Ukraina vahel,» selgitas Armen Kasparov.

Tänaseks on energiahinnad stabiliseerunud – seda kinnitavad nii tavapärasest kõrgemal tasemel täidetud hoidlad, suurenenud veeldatud maagaasi tarned kui ka madalad kütusehinnad. Soojemad ja tuulised ilmad vähendavad tarbimist ning võimaldavad suurendada taastuvenergia tootmist. Elektri turuhindade langemine võimaldab elektrimüüjatel pakkuda fikseeritud pakette soodsamalt kui universaalteenust.

«Elektrihinda on mõistlik fikseerida siis, kui hinnatase on madal, ja praegu on täpselt see aeg,» ütles Kasparov.

Kui jaanuari keskmine börsihind oli 11,90 senti/kWh, siis veebruari oma juba 13,58 senti/kWh ning märtsi esimeste päevade keskmine börsihind 13,78 senti/kWh. See näitab, et turu madalseis ei kesta igavesti.

«Fikseeritud paketiga jäävad igapäevased börsihinna kõikumised kliendil tundmata. Näiteks esmaspäeval, 27. veebruaril oli börsihind kõige odavam ehk 7,68 senti/kWh südaööl ja kõige kallim ehk 23,21 senti/kWh õhtul kell 20. Olles börsipaketil, tuleks kulude optimeerimiseks kõige rohkem elektrienergiat nõudvad kodused tegevused, näiteks pesu pesemine või söögi tegemine, lükata öötundidesse, mis ei ole kindlasti mugav,» nentis ta.

Fikseeritud paketi puhul on hind kogu lepinguperioodiks kokku lepitud ega muutu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles