Kinnisvaraturul hakkab suunda määrama ostja

BNS
Copy
Tallinnas müüdi veebruaris maa-ameti andmetel 617 korterit.
Tallinnas müüdi veebruaris maa-ameti andmetel 617 korterit. Foto: Eero Vabamägi

Kinnisvaraturg on elavnemas, kuid muutub järjest enam ostjakeskseks, ütles kinnisvarafirma Uus Maa analüütik Risto Vähi.

«Veebruarikuine kinnisvaraturg võttis tavapärasema näo ning aasta alguse suur langus Tallinnaski sai seljatatud. Turg on ostjatele sõbralik ning viimased on asunud ka enam uusi kodusid vaatama,» ütles Vähi.

Tema sõnul jäävad turgu siiski lähiajal mõjutama majanduskeskkonna arengud. «Kergest positiivsuse võbinast hoolimata ei saa me üle ega ümber kasvavatest intressimääradest ja majanduslangusest. Laen muutub veelgi kallimaks ning kinnisvaraturul suudavad paremini hakkama saada kõrgepalgalised ning need, kel omafinantseering kas täielikult või suures osas olemas,» selgitas Vähi ja lisas, et tõenäoliselt on oodata hindade volatiilsuse kasvu.

Laen muutub veelgi kallimaks ning kinnisvaraturul suudavad paremini hakkama saada kõrgepalgalised.

Uus Maa analüütik Risto Vähi

«Hoolimata turu elavnemisest jäävad tehingute arvud võrreldes aastataguste numbritega veel madalamale ning hinnatase muutub hüplikumaks, sõltudes enam uute korterite osatähtsusest. Aastane hinnatõus hakkab aga vaikselt pidurduma, sest eelmise aasta kõrge võrdlusbaas asub üha enam mõju avaldama ning varsti näeme ka tõusude asemel languseid. Seega, ostjate turg kestab ning kiirema müügitempo saavutamiseks tasub müüjail olla kompromissialdis. Kuigi ka praegu võib mõne väga erilise ja hea hinnaga kinnisvara puhul näha tormijooksu, ei saa sellist õnne osaks siiski enamikule pakkumistest,» nentis analüütik.

Tallinnas müüdi veebruaris maa-ameti andmetel 617 korterit, ehk 160 võrra enam kui veebruaris. «Nagu eeldada võis, ronis korteriturg pärast aastaalguse vaikelu taas august välja ning veebruaris hakati rohkem lepinguid sõlmima ning ka pakutavaid objekte vaatamas käima. Ruutmeetri mediaanhinnaks kujunes 2774 eurot, mis on jaanuarist 5,1 protsenti ja mullusest veebruarist 8,4 protsenti enam,» märkis Vähi.

Tartus tehtud tehingute hulk aga Vähi sõnul langes ning veebruaris vahetas omanikku 83 korterit, samal ajal kui jaanuaris oli see näitaja 126, korteri ruutmeetri mediaanhinnaks tuli 2605 eurot. Võrreldes jaanuariga tõusis hinnatase 10,9 protsenti ning aastaga 33 protsenti. «Siin ja edaspidi on näha selgelt, et väiksem aastane kasv, mis juba pealinnas kanda kinnitanud, pole teistesse linnadesse veel jõudnud,» tõdes analüütik.

Pärnus vahetas veebruarikuu jooksul omanikku 101 korterit, mida oli 27 võrra rohkem kui kuu varem, ruutmeetri mediaanhinnaks kujunes 2055 eurot. Kui jaanuariga võrreldes langes hinnatase 1,9 protsenti, siis aastaga tõusis see siiski 23,4 protsenti.

Piirilinnas Narvas müüdi 48 korterit – kahe võrra rohkem kui jaanuaris, ruutmeetri mediaanhinnaks sai 550 eurot. Kui kuuga kerkis hind 7 protsenti, siis aastaga 26,4 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles