Jaekaubandusettevõtete müügitulu langus jätkus ka jaanuaris

BNS
Copy
Auto tankimine. Pilt on illustreeriv
Auto tankimine. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Statistikaameti andmetel oli jaekaubandusettevõtete müügitulu jaanuaris 800 miljonit eurot; võrreldes 2022. aasta sama kuuga vähenes müügitulu püsivhindades 7 protsenti.

Statistikaameti analüütiku Johanna Linda Pihlaku sõnul vähenes jaanuaris müügitulu nii mootorikütuse jaemüügiga tegelevates ettevõtetes kui ka toidukaupade ja tööstuskaupade kauplustes.

«Suurima languse tegid mootorikütuse jaemüügiga tegelevad ettevõtted, kus müügitulu vähenes eelmise aasta sama ajaga võrreldes 9 protsenti, tööstuskaupade kaupluste müük vähenes 7 protsenti ja toidukauplustel 4 protsenti,» ütles Pihlak pressiteates.

Tööstuskaupadest enim, ehk 12 protsenti, vähenes müügitulu majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjalide kauplustes. Müügitulu vähenes veel 11 protsenti muudes spetsialiseeritud kauplustes, kus kaubeldakse peamiselt arvutite ja nende lisaseadmete, raamatute, sporditarvete, mängude, mänguasjade ja muuga; 4 protsenti kasutatud asjade kauplustes ja väljaspool kauplusi ehk kioskites, turgudel ning otsemüügil; 3 protsenti muudes spetsialiseerimata kauplustes, kus on ülekaalus tööstuskaubad ning 2 protsenti apteekides ja kosmeetikatarvete kauplustes. Müügitulu suurenes 3 protsenti posti või interneti teel kaupu müüvates kauplustes ning 2 protsenti tekstiilitoodete, rõivaste ja jalatsite kauplustes.

Detsembriga võrreldes vähenes jaekaubandusettevõtete müügitulu jaanuaris 21 protsenti. Pihlaku sõnul oli tegemist tavapärase langusega, mis järgneb jõulude ja aastavahetuse suurmüükidele. Sesoonselt ja kalendaarselt korrigeeritud andmete põhjal vähenes müük eelmise kuuga võrreldes 1 protsent.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles