Majandusekspert: septembriks võib euribor tõusta nelja protsendini

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
LHV majandusanalüütik Kristo Aab.
LHV majandusanalüütik Kristo Aab. Foto: Eero Vabamägi / Scanpix

Majandusanalüütik Kristo Aab ütles LHV taskuhäälingus «Turutegijad», et septembriks võib euribor tõenäoliselt tõusta nelja protsendini ning seejärel hakkab langema.

Kuue kuu euribor on praegu 3,311 protsenti.

Aabi sõnul ootavad praegu mõned kinnisvarainvestorid hindade langust, et seejärel taas kinnisvara ostma hakata.

Eile teatas statistikaamet, et esialgsetel andmetel langes Eesti majanduse käekäiku iseloomustav sisemajanduse kogutoodang (SKT) 2022. aasta kokkuvõttes möödunud aastal 1,3 protsenti, neljandas kvartalis langes SKT võrreldes 2021. aasta sama perioodiga aga koguni 4,1 protsenti.

«Ärme kohe päris ära ehmu sellest numbrist,» ütles Aab saates kvartalitulemusi kommenteerides. Tema sõnul võib statistikaamet paari kvartali pärast andmeid korrigeerida ja asjad ei pruugi olla nii halvad, nagu tunduvad. Samas on tõsiasi, et majandus on languses ja see kajastub erinevate valdkondade ettevõtete tulemustes.

Kõrge inflatsiooni kohta lausus Aab, et Eesti hinnatõus on peamiselt tingitud rahvusvahelistest teguritest, kuna toiduainete toormehinnad on kõikjal maailmas tõusnud.

Euribor on pankadevaheliste laenutehingute viitintressimäär. See tähendab intressimäära, millega pangad üksteisele tagatiseta laenu annavad. Euribori määr mõjutab kodulaenu ja liisingumakseid, kuna see liidetakse laenu tavapärasele intressile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles