Miljardär: Venemaal saab juba järgmisel aastal raha otsa

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Venemaa oligarh Oleg Deripaska ütles, et Venemaal saab tuleval aastal raha otsa
Venemaa oligarh Oleg Deripaska ütles, et Venemaal saab tuleval aastal raha otsa Foto: AFP/SCANPIX

Miljardär Oleg Deripaska ütles, et Venemaa võib juba tuleval aastal avastada, et raha on otsas ning sanktsioonide mõju leevendamiseks tuleb hakata investeeringuid lunima «sõbralikest» riikidest.

«Juba järgmisel aastal pole raha,» ütles Deripaska Kasnojarski majandusfoorumil esinedes. «Meil on vaja välisinvestoreid.»

Maailma suurima väljaspool Hiinat tegutseva alumiiniumitootja Rusal asutaja märkis, et Venemaal on juba praegu rahaga kitsas ja see on hakanud mõjuma, kirjutab Bloomberg.

Venemaa valitsus hakkas eelmise aasta rekordilise eelarvepuudujäägi järel vaatama raha leidmiseks suurettevõtete poole. Ka 2023. aasta alguses on Venemaa riigieelarve puudujäägis.

Venemaa püüab leida täiendavat maksutulu, muutes naftakompaniide maksustamist, kuid ka teistele toorainekompaniidele on varuks ühekordne maks.

Kuigi läinud aastal valitses Venemaal üllatuslik kapitalimahutuste buum, on väljavaade halvenenud, kuna tohutu raha külvamine sõtta on jätnud teised valdkonnad rahanälga.

Deripaska on juba aastast 2018 USA sanktsioonide all. Kui Venemaa mullu täiemahuliselt Ukrainat ründas, kehtestas ka Euroopa Liit ärimehe vastu sanktsioonid. Nädalaid pärast invasiooni algust kutsus Deripaska üles rahule, kuid on viimastel kuudel muutunud sõja suhtes leplikumaks.

Neljapäeval märkis ta, et riigikapitalismi ehitamine pole valik ning hoiatas ka sanktsioonidest tuleneva ränga surve eest. «Venemaa peab jätkama turumajanduse teel,» lausus ta. «Välisinvestorid vaatavad, kuidas Venemaa investorid teenivad ja millistel tingimustel saab seda teha.»

Oligarhi sõnul peab valitsus muutma Venemaa investoritele atraktiivseks, tagades turvalise majanduskeskkonna, suurendades majandusvabadust ja konkurentsi.

«Me arvasime, et oleme Euroopa riik,» ütles Deripaska. «Nüüd vaatame järgmist 25 aastat ja meenutame oma Aasia minevikku.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles