Riik plaanib NATO loodavasse innovatsioonifondi panustada 30 miljonit

BNS
Copy
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan.
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan. Foto: Eero Vabamägi

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) edastas riigikantseleile rahandusministeeriumiga kooskõlastatud eelnõu, millega volitatakse ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministrit otsustama osalemine Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse tütarettevõtja AS-i Smartcap moodustatud lepingulistes investeerimisfondis Smartcap Venture Capital Fund, mille kaudu investeeritakse Põhja-Atlandi Lepingu Organisatsiooni (NATO) poolt loodavasse investeerimisfondi.

Rahastamislepingutega võtab riik kohustuse fondi investeerida 30 miljoni eurot, mis tuleb MKM-i valitsemisala finantseerimistehinguteks eraldatud vahendite arvelt, selgub eelnõu seletuskirjast.

NATO poolt loodava innovatsioonifondi kogumaht on 1 miljard eurot. Fond luuakse vastukaaluks Euroopas esinevale probleemile, kus süvatehnoloogiamahukad ja kahese kasutusega tehnoloogiad on alarahastatud. Seetõttu on NATO asunud looma võimalusi, mis aitaksid tekitada ja rahastada uusi kahese kasutusega süvatehnoloogiaid arendavaid iduettevõtteid ning suurendaks koostööd Läänes, vähendaks protektsionismi ja pakuks turvalist rahastamist just strateegiliselt olulisi valdkondi silmas pidades.

Tänase seisuga on NATO innovatsioonifondiga liitumas 21 liikmesriiki. Seejuures suurim sissemaksja Saksamaa maksab 143,5 eurot ja Eestist vähem maksab vaid Montenegro 28,7 miljonit eurot. Sissemakse suurusest ei sõltu investeeringute proportsionaalne suurus samasse riiki ehk Eesti ettevõtetel on võimalus kaasata investeeringuid suuremas mahus kui Eesti riik fondi sisse maksis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles