Kinnisvara on jõukohane, kui teenid poolteist keskmist palka

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korter
Korter Foto: Peeter Langovits

Inimesele, kes täna teenib 1,5-kordset keskmist palka, on keskmine korter jõukohane osta, kinnitas Swedbanki eraisikute finantseerimise divisjoni direktor Andres Tukk.

Enamasti on  inimene, kes kodulaenu võtma läheb, keskmiselt kopsakama sissetulekuga. Eelmise aasta viimases kvartalis oli Swedbanki kodulaenu taotleja keskmine sissetulek laenuvõtja kohta kogu Eestis 1 170 eurot ja Harjumaal 1 220 eurot.

Keskmine brutopalk oli detsembris 918 eurot, see tähendab 720 euro suurust netopalka.

Kuigi eelmisel aastal käis kinnisvaraturu käsi oodatust paremini, on inimesed maailmast tulevate halbade uudiste tõttu kinnisvara soetamisel endiselt ettevaatlikud.

«Tööpuudus vähenes, hõive kasvas kiiremini, kui ootasime, kõik järgnev on olnud selle tagajärg,» rääkis Tukk.

«Samuti nägime neljandas kvartalis reaalpalga kasvu. Need on eraklientide puhul kaks väga positiivset sündmust. Natukene kehvem on see, et tarbija usaldusindeks on seoses väliskeskkonnaga langenud,» lisas ta.

Viimastel aastatel on kinnisvara hinnad kasvanud üle ootuste palju, kusjuures hinnad on kasvanud kiiremini kui palgad. Hinnatõus tuleb suures osas aga sellest, et võrreldes varasemate aastatega on inimesed hakanud taas soetama uuemat ja kallimat kinnisvara.

Swedbanki hinnangul oli 13 protsenti kõikidest kinnisvaratehingutest eelmise aasta lõpus uusarendused.

«Loomulikult on uusarendus kallim kui vanemad korterid Tallinnas,» rääkis Tukk ja lisas, et Mustamäe või Lasnamäe korter pole aastaga kuigi palju kallimaks läinud.

Kinnisvara hinnastatistikat kruvib üles ka see, et üha enam tehinguid ja seetõttu ka uusarendusi koondub Tallinnasse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles