Buffett on jätkuvalt optimist, kuid talle valmistab muret Bideni sõda aktsiate tagasiostu vastu

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Warren Buffett on keslikult väga pikka aega ületanud investeerides aktsiaturu tootlust
Warren Buffett on keslikult väga pikka aega ületanud investeerides aktsiaturu tootlust Foto: Reuters/ScanPix

Berkshire Hathaway miljardärist suuromaniku ja investor Warren Buffetti investeerimiskirjad on väärt lugemine. Selles osas ei pidanud ka tänavu pettuma.

Ta märkis, et pole kaotanud oma tulevikusku USA majanduse ega Berkshire Hathaway osas.

92-aastane Buffett soovitas investoritel vaadata suurt pilti ja keskenduda pikale perspektiivile, selle asemel, et muretseda inflatsiooni ja teiste asjaolude pärast, mis kukutasid läinud aastal aktsiaid.

Ta soovitas ameeriklastel mitte tegeleda enesekriitikaga ja kõiges kahelda, märkides, et Ameerika dünaamilisus on aidanud temal ja Berkshire’il tulu saada 58 aasta jooksul, kui ta on seda juhtinud. Ta märkis, et kui ta annab ettevõttes juhtimise üle, jätkab Ameerika majandus kenasti.

«Me arvestame Ameerika (majanduse) pärituulega,» kirjutas ta. «Mina pole veel näinud, et oleks hea idee panustada pikaajaliselt Ameerika vastu. Ja ma väga kahtlen, kas selle kirjatüki lugeja kogeb tulevikus midagi erinevat.»

Buffett nimetas läinud aastat heaks. Ettevõtte teenis rekordilise 30,8 miljardi dollari suuruse ärikasumi. Ettevõtte puhaskahjumiks kujunes 22,8 miljardit dollarit, kuna aktsiad kukkusid.

Ettevõte jätkas aktsiate tagasi ostmist, milleks mullu kulus 7,9 miljardit dollarit.

Pikaajaline demokraat Buffett kritiseeris kaudselt USA presidenti Joe Bidenit. USAs peavad ettevõtted inflatsiooni vähendamise seaduse alusel maksma maksu ühe protsendi ulatuses aktsiate tagasiostu summast. Biden kutsus üles seda maksumäära neljakordistama.

Buffetti sõnul on need, kes väidavad nagu teeks aktsiate tagasiostud aktsionäridele või majandusele halba ja on eriti kasulikud ettevõtete juhtidele kas finantskirjaoskuseta või kuldsuudest demagoogid.

Biden seostas aktsiate tagasiostu kriitika suurte naftakompaniidega, kes tootmise laiendamise asemel ostavad aktsiaid tagasi.

«Nad oleks võinud investeerida tootmisesse kütuse hindade all hoidmiseks, selle asemel, et kasutada rekordkasumeid oma aktsiate tagasi ostmiseks, millega rikastati ettevõtete juhte ja aktsionäre,» ütles Fox Newsile toetudes Biden. «Ettevõtted peaksid tegelema mõistlike asjadega. Seetõttu teen ettepaneku tõsta aktsiate tagasiostu maks neljakordseks ja see soodustaks pikaajalisi investeeringuid. Nad teenivad ikka märkimisväärset kasumit.»

Buffetti ja 99-aastase asejuhi Charlie Mungeri veetav ettevõte on kasvatanud 1965. aastast 2022. aastani investorite vara Berkshire Hathaway aktsiate tõusu näol 3 787 464 protsenti. USA aktsiaturg teenis koos dividendidega S&P 500 indeksi näol samal ajal kõigest 24 708 protsenti, kirjutab Reuters.

Munger märkis, et väga palju on õppida varem elanud inimestelt.

«Investorid peavad edu saavutamiseks õppima olema kannatlikud, kuna maailm on täis lolle hasartmängureid,» ütles ta. «Kannatlikkus on õpitav. Pikaajaline vaade ja võime keskenduda pikale ajahorisondile annavad võimsa eelise.»

Kõrges vanuses investorid on jätkuvalt avatud muutustele.

«Kui maailm muutub, pead ka ise muutuma,» lausus Munger. «Warren ja mina oleme aastakümneid vihanud raudteekompaniide aktsiaid. Aga maailm muutus ja lõpuks on USAs järel neli hiiglasliku raudtee-ettevõtet, kellel on täita Ameerika majanduses oluline roll. Me olime aeglased muutuse tunnistamisel, kuid parem teha seda hilja kui mitte kunagi.»

Berkshire ostis 2009. aastal täielikult välja raudteekompanii Burlington Northerni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles