Eesti Energia kasum enam kui kolmekordistus

BNS
Copy
Eesti Energia juht Hando Sutter.
Eesti Energia juht Hando Sutter. Foto: Sander Ilvest / Postimees / Scanpix

Eesti Energia müügitulu kasvas 2022. aastal 69 protsendi võrra 2,2 miljardi euroni, mille juures normaliseeritud puhaskasum oli 128,3 miljonit eurot, mis on üle kolme korra suurem kui aasta varem.

Müügitulust 56 protsenti teenis ettevõte väljaspool Eestit. Kõige rohkem kasvas elektri jaemüük Lätis, teatas Eesti Energia.

Kontsern investeeris 2022. aastal kokku 447 miljonit eurot, mis on ettevõtte ajaloo suurim investeering ühes aastas ja pea 200 miljonit eurot rohkem kui aasta varem. Tegutsemisajaloo suurimad investeeringud tegid ka energiakontserni taastuvenergiaettevõte Enefit Green tuule- ja päikeseparkidesse ning jaotusvõrguettevõte Elektrilevi Eesti elektrivõrgu arendamiseks. Investeeringute mahust lõviosaga rajati tuule- ja päikeseparke ning tõsteti jaotusvõrgu varustuskindlust ja liideti elektrivõrku mikrotootjaid.

Kontserni taastuvenergiaettevõte Enefit Green neljakordistas investeeringute mahu rekordilise 161 miljoni euroni. 2022. aasta lõpu seisuga oli Enefit Greenil ehituses kokku kuus tuuleparki koguvõimsusega 546 megavatti ja neli päikeseparki koguvõimsusega 50 megavatti.

Elektrilevi investeeringud võrgu arendamiseks ja mikrotootmise võimaldamiseks kasvasid viiendiku võrra ja ulatusid 126 miljoni euroni. Sarnaselt investeeringutega tegi rekordi võrguga liitumise taotluste maht Elektrilevi võrgus, kus aasta jooksul esitati üle 12 800 mikrotootja liitumistaotluse. Võrguga liideti aasta jooksul 4946 elektritootjat. «Hoolimata suurest päikeseelektri tootmise buumist suutis Elektrilevi mikrotootjad võrguga liita keskmiselt 39 päeva jooksul,» ütles Eesti Energia finantsdirektor ja juhatuse liige Andri Avila.

Kasumit teeniti ka välismaal

Kontserni klientide arv kasvas Baltimaades, Soomes ja Poolas kokku enam kui viiendiku võrra. Aasta lõpuks oli Eesti Energial 605 397 klienti. Suurima panuse sellesse andis klientide arvu neljakordistamine Leedus. Klientide arv kasvas ka teistel koduturgudel – Lätis 71 protsenti, Poolas 89 protsenti ning Soomes 24 protsenti. «Kiire kasvu tulemusena on Enefitist nii Lätis kui Leedus saanud teisena kõige suurem turuosaline kohaliku turuliidri järel,» märkis Avila.

Mullu tootis kontsern kokku 6260 gigavatt-tundi elektrit, mida on 20 protsendi ehk 1043 gigavatt-tunni võrra rohkem kui aasta varem. «Eesti elektritarbimisest tootis Eesti Energia 2022. aastal üle 70 protsendi, tänu millele sai Eestist mais, juunis, juulis ja septembris üle aastate taas elektrit eksportiv riik,» selgitas Avila. Tema sõnul moodustas taastuvelektri osakaal kogu kontserni elektritoodangust 23,2 protsenti, mis sisaldab nii Enefit Greeni kui Enefit Poweri taastuvelektri toodangut.

2022. aastal maksis Eesti Energia riigile makse ja keskkonnatasusid kokku 669 miljonit eurot. Sellest erinevate otseste maksude ja aktsiisidena 124,5 miljonit ja süsinikdioksiidi (CO2) emissioonikuluna turuhinnas 544,4 miljonit eurot.

Kontserni normaliseeritud EBITDA ehk kulumieelne kasum ilma pikaajaliste elektri ostulepingute väärtuse muutuse mõjudeta oli möödunud aastal 333 miljonit eurot, kasvades mullusega võrreldes 37 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles