Kurikuulsad Eesti skeemimeistrid müüvad luksusmasinaid

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Müügis olev masin
Müügis olev masin Foto: Auto24/Ekraanitõmmis

Eelmise aasta novembris kinnitas Harju maakohus Tallinna Linnatranspordi ASi korruptsiooniasjas karistuskokkulepped ning mõistis süüdimõistetutelt välja kokku üle 525 000 euro. Nüüd otsitakse võimalusi raha kiirelt ära maksta ning müüki on pandud üks tuntuim luksusauto.

Automüügiportaalis auto24.ee on 75 000 euroga müüki pandud luksusmaastur Mercedes-Benz GLS 63. Tegu on ühe Eesti kurikuulsama masinaga, mis kuulus Tallinna Linnatranspordi altkäemaksuskandaaliga tuntust kogunud Jaanus Vingile.

Varem kandis auto legendaarset numbrimärki 666 TAK, mis Eesti Ekspressi loo andmetel ka kriminaalpolitsei huviorbiiti jõudis. Tänaseks on auto numbrimärki vahetanud ning müügikuulutuses seisab, et tegu on avariisse sattunud ja taastatud autoga.

Auto kustutati ajutiselt registrist 2018. aastal, kuid tänavu jaanuaris on masin saanud uue registreeringu ja numbrimärgi. Müüjaks on auto24 portaali sisestatud telefoninumbri järgi Kaspar Keelmann.

Kes need müüjad on?

Harju maakohtus lõppes mullu sügisel pikk protsess Tallinna Linnatranspordi korruptsioonijuhtumiga seotud inimeste üle. Süüdistuse järgi rikkusid ametnikud riigihangete nõudeid ning võtsid korduvalt ja suures ulatuses altkäemaksu ettevõtjatelt, kes hankisid Tallinna Linnatranspordile kasutatud busse ja varuosi ning pakkusid remonditeenuseid. Kokku teeniti kohtu hinnangul ligi 2 miljonit eurot kriminaaltulu.

Süüdistuse said kolm ettevõtjat ning kolm äriühingut, samuti sai süüdistuse toonase bussiliiklusteenistuse asejuht Jaanus Vink. Vinki süüdistati suures ulatuses ja korduvas altkäemaksu võtmises ning laskemoona ebaseaduslikus käitlemises, sest läbiotsimistel leiti tema kodust ja töökohast padruneid.

Sügisel otsustas kohus karistada asjaosalisi nõnda: karistusleppe kohaselt sai süüasja võtmetegelane Jaanus Vink tingimisi kolme aasta, üheksa kuu ja kuue päeva pikkuse vangistuse viieaastase katseajaga. Arvika OÜ sai 20 000 euro suuruse rahalise karistuse tingimisi kolmeaastase katseajaga, Kaspar Keelmann tingimisi kahe aasta, 11 kuu ja 28 päeva pikkuse vangistuse kolmeaastase katseajaga, KTK Tehnika OÜ sai rahalise karistuse 15 000 eurot kolmeaastase katseajaga, Hannes Erbsen sai tingimisi ühe aasta, 11 kuu ja 28 päeva pikkuse vangistuse kaheaastase katseajaga.

Lisaks mõistis kohus solidaarselt Jaanus Vingilt, Arvika OÜ-lt, KTK Tehnika OÜ-lt, Hannes Erbsenilt ja Kaspar Keelmannilt kannatanu ehk AS Tallinna Linnatranspordi kasuks välja tsiviilhagi 525 000 eurot, mis tuleb tasuda aasta jooksul alates kohtuotsuse jõustumisest.

Kriminaalmenetluses arestiti hulgaliselt kahtlustatavate ja nendega seotud ettevõtete vara, muu hulgas kinnistuid Tallinnas ja Harjumaal, autosid, mootorrattaid, ATVsid, paate ja ehteid. Kohus jättis Vingile kuuluvad üheksa arestitud kinnistut aresti alla kuni tsiviilhagi täieliku hüvitamiseni. Samuti jäid kuni tsiviilhagi hüvitamiseni aresti alla teiste osaliste kinnistud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles