Ignitis Grupp investeeris mullu rekordilised 522 miljonit eurot

BNS
Copy
Tuulik. Ignitis plaanib tugevalt tuulepargiäri laiendada
Tuulik. Ignitis plaanib tugevalt tuulepargiäri laiendada Foto: Karli Saul

Leedu energiakontsern Ignitis Grupp investeeris mullu roheenergia võimsustesse ja energiataristusse kokku 521,8 miljonit eurot, mis on 2,2 korda rohkem kui 2021. aastal.

See on ettevõtte ajaloo suurim investeeringute maht ühe tegevusaasta jooksul, teatas Ignitis. 80 protsenti ehk 412,1 miljoni euro väärtuses investeeringuid tegi grupp Leedus.

«Oleme pühendunud oma strateegilisele eesmärgile kasvatada roheenergia projektide võimsust. Ainuüksi sellesse segmenti tehtud investeeringud olid eelmisel aastal 2021. aastaga võrreldes seitse korda suuremad, ulatudes 226,2 miljoni euroni. Plaanime jätkata roheenergia segmendi kiiret laienemist ning suuname suurema osa eelmisel aastal samas segmendis teenitud lisakasumist uue energiataristu arendamisesse Leedus,» kommenteeris grupi juhatuse esimees ja tegevjuht Darius Maikštėnas.

Eratarbijale suunatud elektrivarustuse tegevuses kandis ettevõte eelmisel aastal kahjumit ning korrigeeritud kasum enne intresse, makse, kulumit ja amortisatsiooni (EBITDA) ulatus 23,2 miljoni euroni. Tulemuse tingis grupi sõnul hulgituru hinnatõusuga võrreldes madalam elektrihinna tõus eraklientidele. Lisaks võttis Ignitis pärast seda, kui üks sõltumatu elektritarnija teatas oma plaanist tegevus lõpetada, üle osa teise ettevõtte klientidest, et hinnašokki leevendada, pakkudes erisoodustusi ja -pakkumisi.

Kogu segmendi tulemus oli ettevõtte sõnul aga positiivne tänu rahvusvahelisele maagaasikaubandusele, kuna tehingud välismaiste äriklientidega kompenseerisid erakliendi elektritarne negatiivse tulemuse.

Kontserni positiivsete tulemuste taga oli peamiselt roheenergia segmendi tootlus tänu Pommeri tuulepargi käivitamisele Poolas ja põhivarade paremale tootlusele. Roheenergia segment moodustas üle poole ehk 252,4 miljonit eurot kogu kontserni korrigeeritud EBITDA-st. Grupi korrigeeritud EBITDA kogusumma 2022. aastal oli 469,3 miljonit eurot.

Grupi poolt arendatavate projektide võimsus kasvas aastaga enam kui kolm korda, 1,3 gigavatilt 4,1 gigavatini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles