DelfinGroupi kasum kasvas aastaga 40 protsenti

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
DelfinGroup kasvatas kasumit
DelfinGroup kasvatas kasumit Foto: DelfinGroup

Nasdaq Balti börsil noteeritud Läti finantsettevõtte DelfinGroupi maksueelne kasum kasvas 2022. aastal 40 protsenti, ulatudes 7,3 miljoni euroni, tulu aga 35,1 miljoni euroni, selgub ettevõtte 2022. aasta auditeerimata majandustulemustest. 

DelfinGroupi laenuportfell on 2021. aasta lõpust kasvanud 54 protsenti, ulatudes 67,4 miljoni euroni. Ettevõtte kulumieelne ärikasum (EBITDA) suurenes 13,1 miljoni euroni, tõustes 2021. aastaga võrreldes 29 protsenti.

DelfinGroupi juhatuse esimees Didzis Ādmīdiņš hindas tulemusi positiivselt ja märkis, et 2022. aasta kasvule aitasid kaasa ettevõtte tugevnenud turupositsioon peamistes ärisegmentides, nõudlus lihtsate ja kliendile suunatud finantsteenuste järele, aga ka võime kohaneda maailmamajanduse väljakutsetega.

«Kuigi eelmine aasta algas pandeemiapiirangute järkjärgulise leevendamisega, mis võimaldas optimistlikult tulevikku vaadata, tekitas keeruline geopoliitiline olukord maailmamajandusele uusi väljakutseid ja ebakindlust. DelfinGroupi jaoks tähendas see uue olukorraga kohanemist, kuid jätkasime samal ajal investeerimist ja arendamist igas oma ärisegmendis – nii tarbimislaenude, pandilaenude kui ka kasutatud ning uute kaupade müügi segmendis. Oleme edukalt jätkanud ettevõtte arengut ka ebakindlates tingimustes. Kahtlemata poleks see võimalik ilma DelfinGroupi meeskonnata,» rääkis Ādmīdiņš.

DelfinGroup tegi eelmisel aastal kuus dividendimakset enam kui 5 miljoni euro väärtuses ehk 0,1197 eurot aktsia kohta, mis annab ettevõtte aktsionäridele 30. detsembri 2022 aktsiahinna alusel väga hea dividenditootluse – 8,1 protsenti. Lisaks, kui Nasdaq Baltic Benchmark indeks langes eelmisel aastal 11,75 protsenti, siis DelfinGroupi aktsia hind tõusis 5,86 protsenti. «Ettevõtte konkurentsivõime kapitaliturul tagab investoritele hea tootluse ja säilitab hea kasvupotentsiaali, mida kinnitavad ka analüütikute hinnangud,» selgitas Ādmīdiņš.

Ta lisas, et ettevõtte kiiret kasvu on vedanud ambitsioonikad finantssihid, mis on toonud häid tulemusi, kuid arvestades globaalset majandusolukorda ja rahastamise kallinemist, uuendab DelfinGroup oma lähiaastate finantseesmärke. Uuendatud finantseesmärgid avaldatakse 28. veebruaril.

2022. aastal väljastas DelfinGroup 80,3 miljoni euro eest laene, mida on 2021. aastaga võrreldes 62 protsenti rohkem. Kaupade müügimaht suurenes 27 protsenti, ulatudes 11,4 miljoni euroni. Viimaste avalikult kättesaadavate andmete kohaselt kasvas 2022. aasta esimesel poolel DelfinGroupi turuosa nii tarbimislaenude kui ka pandilaenude segmendis. Eelmise aasta teise poolaasta andmed on veel avaldamata, kuid ettevõtte prognooside järgi turuosa kasvutrend sel perioodil jätkub.

Lisaks poodide arendamisele on ettevõtte pidev prioriteet müüa kasutatud ja uusi kaupu internetis. Klientidele pakutakse ostetud kaupadele garantiid, mugavat kohaletoimetamist ja laia tootekategooriate valikut. Selle valdkonna areng on tihedalt seotud ka ettevõtte sihipärase investeeringuga digitaliseerimisse. «Igas oma ärisegmendis keskendume ka digilahendustele, mis jääb ettevõtte jaoks järjepidevaks lähenemiseks. Näiteks eelmisel aastal investeeriti digilahendustesse enam kui 100 000 eurot, müügis on meie fookuses ringmajanduse edendamisel ja teadlikkuse tõstmisel. Peame tegema koostööd, et vähendada CO2 heitkoguste vähendamiseks ja testitud kaupade ostmine on üks väga lihtne viis. Kui tahame, et talved oleksid ka edaspidi ilusaid ja lumised, siis peame tegutsema! DelfinGroupi arendatud Banknote veebipoe pakutavad teenused ja isiklikud kontorid on samm rohelisema elustiili poole,» lisas Ādmīdiņš.

Ettevõtluse arendamise kõrvalt jätkas DelfinGroup eelmisel aastal oma sotsiaalseid algatusi, pakkudes sealhulgas tuge nii eakatele nende elukvaliteedi ja -tingimuste parandamiseks kui ka Ukraina elanikele. Ettevõte on sõja algusest saadik annetanud erinevatele Läti heategevuslikele organisatsioonidele kokku 250 000 eurot ning kutsub ka teisi ettevõtteid selliseid sihtasutusi ja ühinguid toetama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles