Virumaa suurettevõtted kritiseerivad heitmekaubanduse läbipaistmatust

PM Majandus
Copy
VKG.
VKG. Foto: Николай Андреев

Euroopa Liidu süsinikuheitme kvoodikaubandusest mõjutatud Ida-Virumaa suurettevõtted on rahulolematud CO2 hinnakujundusega ning kahtlustavad, et hinnatõusu taga on spekulandid.

Eesti suurim põlevkiviõli tootja Viru Keemia Grupp püsib heitmekvoodi ülikõrge hinna tingimustes vee peal tänu sellele, et neil õnnestus omal ajal põlevkiviõlile erand välja kaubelda ja praegu saab Viru Keemia Grupp suhteliselt piisavas koguses tasuta kvoote, kirjutab ERR Uudised.  Sellegipoolest tuleb puuduolev kvoodi kogus osta turult, räägib Viru Keemia grupi finantsdirektor Jaanis Sepp.

«Kuna turult ostetava kvoodi hind on kohutavalt kasvanud, siis on nii-öelda raha, mida me selle maksu näol peame iga-aastaselt oma tuludest ära maksma, järjest kasvab ja kasvab ja ega meil tegelikult ei ole head ettekujutust, kui kaua me seda suudame maksta,» ütles Sepp.

Sel aastal võib heitmekvoodi puudujääk moodustada umbes kolmandiku, mille ostuks peaks Viru Keemia Grupp kulutama umbes 30 miljonit eurot.

Sepa arvates võib saja euro kanti kerkinud CO2 kvoodi hind spekulatiivsete tehingute najal veelgi kerkida.

Eesti tsemenditootja Kunda Nordic Tsement kvootidega ei kauple. Heitmerohke klinkri tootmine lõpetati Kundas paar aastat tagasi ning nüüd veetakse toorainet Rootsist, kuid kallinev heitmekvoot mõjutab tsemendi hinda nii ehk naa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles