Politoloog: majandus on jäänud valimisprogrammides tagaplaanile

PM Majandus
Copy
Politoloog Rein Toomla.
Politoloog Rein Toomla. Foto: Toomas Huik / Scanpix

Politoloog Rein Toomla sõnul on erakondade programmidel suurimat tähelepanu pööratud sotsiaalvaldkonnale ning majandus ja julgeolek on jäänud tagaplaanile, kirjutab ajaleht Pealinn.

Toomla sõnul on EKRE, Isamaa, Keskerakond ja SDE on kõige rohkem panustanud valdkonnale, mida nimetatakse heaoluühiskonna laiendamiseks. Sinna mahuvad nii tervishoid, toetused, sotsiaalhooldus.

Kahe erakonna – Eesti 200 ja Reformierakonna – meelisvaldkond on aga haridus. Seega kõik erakonnad on pööranud suurimat tähelepanu sotsiaalsfäärile. Majandus, julgeolek, keskkond, kultuur on jäänud tagaplaanile.

Tallinna Ülikooli politoloogiaõppejõud Mari-Liis Jakobson tõi välja, et erakonnad ei paigutu oma programmiga ühegi ideoloogia absoluutselt puhtatõulisteks esindajateks. Tema hinnangul on see mingis mõttes ka mõistlik, et mõnes konkreetses küsimuses laenatakse mujalt parim võimalik lahendus.

«Küll aga võiks häirekellad tööle minna siis, kui riigitulude teenimisse suhtutakse puhta majandusliberaalina, öeldes, et riik peaks sekkuma minimaalselt ja koguma võimalikult madalaid makse. Kulude poolel aga käitutakse võitleva sotsiaaldemokraadina, nõudes kõigile suuremaid toetusi ja rohkem tasuta teenuseid,» hoiatas politoloog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles