Macron esitas Ladina-Ameerika riikidele tingimused kaubandusleppega liitumiseks

Copy
Prantsusmaa president Emmanuel Macron rahvusvahelisel põllumajandusmessil.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron rahvusvahelisel põllumajandusmessil. Foto: Blondet Eliot / POOL / SIPA / Scanpix

Prantsuse president Emmanuel Macron ütles laupäeval, et pikalt edasi lükatud kaubanduslepe Euroopa Liidu ja nelja Lõuna-Ameerika riigi vahel ei ole võimalik, kui nad ei järgi Euroopa keskkonnapoliitikat.

Euroopa Liit jõudis 2019. aastal 20 aastat kestnud läbirääkimiste järel kaubandusleppeni Mercosuri blokiga, kuhu kuuluvad Argentina, Brasiilia, Paraguay ja Uruguay.

Lepet ei ole aga endiselt ratifitseeritud, muu hulgas seoses murega Brasiilia keskkonnapoliitika pärast ekspresident Jair Bolsonaro ametiajal. Samuti tekitas lepe ärevust Euroopa põllumajandussektoris.

EL on püüdnud suhteid Brasiiliaga parandada alates Luiz Inácio Lula da Silva naasmisest presidendiametisse ja viimase jaanuarikuisest üleskutsest lepe kiirelt ratifitseerida.

Prantsusmaa on olnud üks häälekamaid leppe vastaseid EL-is.

«Lepe Ladina-Ameerika riikidega ei ole võimalik, kui nad ei pea kinni Pariisi kliimaleppest ja kui nad ei pea kinni samadest keskkonna- ja sanitaarnõuetest, mille oleme kehtestanud oma tootjatele,» ütles Macron.

Ta võttis sõna iga-aastasel põllumajandusmessil Pariisis, mida Prantsuse poliitikud kasutavad tava järgi põllumajandussektori muredele vastamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles