Aasta Ukraina sõjast: need on tõelised võitjad

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Rheinmetalli masinad Sloveenias
Rheinmetalli masinad Sloveenias Foto: Jure Makovec/Scanpix

Raha on rääkinud: aasta peale Venemaa rünnaku algust Ukrainas näitavad aktsiad kätte, kes sellest sõjast enim võitnud on.

Kuigi võiks arvata, et sõda on aidanud kõikide relvatootjate aktsiaid kergitada, pole asi nii lihtne: samal ajal kui USAs leiab relvatööstusettevõtete puhul langejaid, õitseb relvatööstuse äri Euroopas nii võimsalt, et teeb vaat et isegi energiasektorile silmad ette.

Numbrid räägivad siin enda eest.

Saksamaa kaitsetööstusettevõtte Rheinmetalli aktsia on aastaga kerkinud 157%, teda suudab Euroopas edastada vaid Rootsi Saab, mis on kerkinud 189%.

Võimsaid tõuse jätkus ka teistele kaitsetööstuse aktsiatele, sest paljud riigid otsustasid Ukrainas toimuva sõja valguses oma kaitsekulutusi suurendada.

Sensorite poolest kuulus kaitsetööstusettevõte Hensoldt rõõmustas aktsionäre 138%-se tõusuga. Prantsusmaa firmad Thales (+58%) ja Safran (+21%) suutsid samuti kosuda. Itaalia Leonardo kasvatas aktsiat 64%. Suurbritannias asuv BAE Systemsi aktsia kerkis 52%.

Airbus lisas aastaga 10%.

Sugugi kõik aktsiad ei suutnud Ukrainas käiva sõja alguses toimunud aktsiahüpet hoida: näiteks H&K aktsia kerkis esialgu sadades protsentides, kuid tänaseks on tõusust järele jäänud 12%.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles