Kasahstan hakkas massiliselt pesumasinaid kokku ostma, EL uurib võimalikku sanktsioonide rikkumist (1)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Pesumasinate müük läänest Kasahstani on kasvanud neli korda.
Pesumasinate müük läänest Kasahstani on kasvanud neli korda. Foto: SPENCER PLATT/Scanpix Baltics

Euroopa Liit (EL) uurib koos liitlastega Venemaa naaberriikide hoogsat kaubavahetuse kasvu, mis arvatakse olevat seotud sanktsiooni all olevate kaupade vahendamisega.

ELi äsja ametisse nimetatud sanktsioonide volinik David O’Sullivan ütles Financial Timesile, et Venemaa naaberriikide hüppeline kaubandusaktiivsuse kasv on tõstatanud küsimuse, kas sanktsioonide alla sattunud tooted võivad jõuda Venemaale tagaukse kaudu.

«Me näeme massilist kaubavoogude langust ELi ja Venemaa vahel, kuid ebaharilikku kaubavahetust kolmandate riikidega. Eriti nendega, kes paiknevad Venemaa läheduses,» ütles ta.

O’Sullivan ei nimetanud üksikuid riike, rõhutades, et ta alustas uurimist eelarvamusteta ja jälgib uurimisel süütuse presumptsioon.

Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupanga (EBRD) analüüsist aga selgub, et näiteks Armeenia ja Kõrgõzstani import Euroopa Liidust, Suurbritanniast ja USAst kasvas eelmise aasta mai-juuli perioodil 80 protsenti. Seejuures kahekordistus ka nende riikide eksport Venemaale.

Venemaa enda import EList, USAst ja Suurbritanniast kahanes antud perioodil rohkem kui poole võrra võrdluses 2017–2019. aasta keskmiste näitajatega, selgub EBRD analüüsist. «Need kaks riiki (Kõrgõzstan ja Armeenia) kahekordistasid oma ekspordi Venemaale, mis viitab kaupade võimalikule ümbersuunamisele uute marsruutide kaudu,» kommenteeris pank.

Kasahstan hakkas pesumasinaid kokku ostma

Armeenia valitsus ütles Finacial Timesile, et võtab tarvitusele kõik meetmed sanktsioonidest mööda minemise katsete ärahoidmiseks. Kõrgõzstani valitsus ei vastanud Financial Timesi kommentaaritaotlustele.

Lisaks Armeeniale ja Kõrgõzstanile on kasvanud oluliselt ka Türgi roll. Türgi eksport Venemaale kasvas EBRD analüüsi kohaselt eelmise aasta mai-juuni perioodil 97 protsenti võrreldes 2017–19. aastate keskmiste tasemetega. EBRD peaökonomist Beata Javorciki teatel ei viita aga andmed, et Türgi ja Venemaa kaubamahtude suurenemine oleks kuidagi seotud sanktsioonide all olevate toodetega. «Türgi müüb Venemaale lihtsalt pärast sõja puhkemist palju rohkem ka kõike muud,» sõnas Javorcik.

Kaubandusstatistikat hakkab aga silma veel üks anomaalia. Mäletatavasti teatas Ukraina armee paar kuud pärast sõja puhkemist, et osa mikrokiipidest, mida nad Venemaa sõjatehnikast on leidnud, pärineb igapäevastest majapidamisseadmetest.

Kaubavahetusandmetest on samuti näha, et majapidamisseadmete eksport Euroopast Venemaa naaberriikidesse on aastaga kõvasti kasvanud. Eurostati andmetel importis Kasahstan 2022. aasta detsembris EList miljoni euro väärtuses pesumasinaid, mis on neli korda rohkem kui näiteks 2021. aasta detsembris.

Ka Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupanga andmetel liigub EList Kasahstani varasemast oluliselt rohkem nii elektroonikat kui ka põllumajandustehnikat.

Kasahstani valitsuse pressiesindaja teatel ei tea nemad asjast midagi. «Me ei ole näinud ühtegi tõendit, et Kasahstani ettevõtteid kasutatakse lääne sanktsioonidest mööda hiilimiseks. Aga jätkame selle jälgimist ning tegutseme kiiresti ja kindlalt, kui tuvastame õiguserikkumisi.»

Silverado mõttekoja teatel on Läänest tühjaks jäänud kohta Venemaa turul enda huvides ära kasutamas ka Hiina, kes väidetavalt olla suurendanud ka Moskvale tehtavaid pooljuhtide tarneid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles