Iduettevõtete töötajad teenisid Eesti keskmisest kaks korda rohkem

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Wise'i uus kontor Tartus Rüütli tänaval. EMTA andmetel on tegu suurima tööandjaga Eesti iduettevõtete seas.
Wise'i uus kontor Tartus Rüütli tänaval. EMTA andmetel on tegu suurima tööandjaga Eesti iduettevõtete seas. Foto: Andres Raudjalg

Statistikaameti ja Startup Estonia andmetel töötas Eesti iduettevõtetes mullu vähemalt ühe päeva 13 694 inimest, kelle keskmine brutopalk kasvas aastaga 13 protsenti, 2923 euroni, ületades Eesti keskmist ligi kaks korda.

Suurimat keskmist brutokuupalka teenivad Eesti iduettevõtetes 41–50-aastased töötajad, kelle keskmine töötasu oli mullu koguni 3622 eurot kuus. Neile järgnevad töötajad vanuses 31–40 aastat, kes teenivad keskmiselt 3300 eurot kuus.

Startup Estonia juht Eve Peeterson sõnas, et kuigi aasta numbrid näitavad tugevat kasvu, oli möödunud aasta viimases kvartalis märgata töötajate värbamise tempo aeglustumist.

«Kuigi oleme möödunud aasta lõpus ja selle aasta alguses kuulnud ka koondamistest meie iduettevõtetes, on Eesti tehnoloogiasektori nõudlus tippspetsialistide järele jätkuvalt väga suur. Ühes ettevõttes toimunud koondamine on pigem hea võimalus teistele värvata kiiresti hädavajalikke töötajaid kohalikult tööjõuturult. Meie andmetel leiavad koondatud inimesed väga kiiresti endale uue töökoha, neist suur osa saab uue tööpakkumise juba järgmisel päeval,» ütles Peeterson.

Statistikaameti andmetel töötas mullu kohalikes idufirmades vähemalt ühe päeva 8606 Eesti kodakondsusega inimest ning 4007 välismaise kodakondsusega töötajat. Välismaalastest 84 protsenti on pärit väljastpoolt Euroopa Liitu, mõne Euroopa Liidu riigi kodakondsusega on 16 protsenti idusektori välistöötajatest. Eesti päritoluga töötajate keskmine palk oli mullu 2763 eurot, välistalentidest töötajate keskmine brutotasu ulatus koguni 3082 euroni kuus.

Wise on suurim

Eesti idusektori suurimaks tööandjaks oli maksu- ja tolliameti andmetel 2022. aasta lõpu seisuga Wise, kus töötas 1785 töötajat ning iduettevõte kasvatas aastaga töötajate arvu 567 inimese võrra.

Suuruselt teiseks tööandjaks oli Bolt, iduettevõttes töötas 1270 inimest ehk 249 võrra rohkem kui aasta varem. Idusektori viie suurima tööandja hulka kuulusid möödunud aasta lõpu seisuga lisaks Swappie, Veriff ja Monese.

Kõrgeima keskmise brutopalgaga tegevusvaldkond oli Eesti idusektoris 2022. aastal kommunikatsioonivaldkond, kus töötajad teenisid mullu 3482 eurot kuus. Teisel kohal oli transport ja logistika, kus töötajate tasu ulatus 3434 euroni kuus. Kahele esimesele järgnes kübertehnoloogia valdkond, kus keskmine töötasu oli 3412 eurot kuus.

Suurem osa ehk 61 protsenti iduettevõtete töötajatest on kõrgharidusega, kellel on kas bakalaureuse-, magistri- või doktorikraad. Välismaalaste seas on kõrgharidusega töötajate osakaal keskmisest veelgi kõrgem, ulatudes 78 protsendini. Välismaalastest 39 protsendil on kas magistri- või doktorikraad.

Eesti iduettevõtete töötajatest 60 protsenti on mehed ja 40 protsenti naised, kusjuures naiste osakaal on iduettevõtete töötajate hulgas viimastel aastatel järjest kasvanud paari protsendi võrra aastas.

Iduettevõtte keskmine töötaja on ka üsna noor – 43 protsenti idufirmade töötajatest on vanuses 21–30 aastat ning 42 protsenti on vanuses 31–40 aastat, selgub statistikaameti andmetest.

Startup Estonia hallatava iduettevõtete andmebaasi andmetel tegutseb Eestis 1444 iduettevõtet, kes tasusid riigile 2022. aastal kokku 185 miljonit eurot tööjõumakse ehk 47 protsenti enam võrreldes aasta varasemaga.

Suurimad tööjõumaksude maksjad olid Bolt 30,7 miljoni euroga, Wise 25,2 miljoni euroga, Veriff 8,5 miljoni euroga, Starship Technologies 4,9 miljoni euroga ja Monese 4,2 miljoni euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles