Armastus raha­põletajate vastu sai otsa: iduettevõtete buum on läbi

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Iduettevõtete investorid nõuavad ettevõtetelt rahapõletamise asemel kasumit. 
Iduettevõtete investorid nõuavad ettevõtetelt rahapõletamise asemel kasumit. Foto: Rolf Poss via www.imago-images.de

Kui buumi ajal ei olnud start-up-sektoris sugugi harvad juhused, kus iduettevõtte kahjum ületas mitmekordselt müügitulu, siis majanduslanguses säärast tegutsemismustrit enam ei tolereerita.

Kes muutustega ei kohane ja kasumlikkuse poole liikuda ei suuda, peab pillid kotti panema, ütlevad riskikapitaliettevõtete partnerid.

2022. aasta algus tõi ajakirjanike postkasti ridamisi teateid sellest, kuidas üks või teine iduettevõte jälle investoritelt suure rahasüsti sai. Esimese kvartali lõpuks oli kamba peale kokku kogutud ligi miljard eurot. Hurraa-meeleolu oli valdav ning raha näisid saavat kõik, kes taipasid küsida. Siis tuli aga sõda, üha kiirenev inflatsioon, kasvavad intressimäärad ja pidu oligi läbi. «Aastatagusega võrreldes on olukord ikka kõvasti muutunud. Päris nii ei saa öelda, et raha enam üldse ei kaasataks, aga praegu tehakse seda peamiselt varasemate investorite ja väiksemate vahevoorude toel. Suuri kasvule orienteeritud rahastusringe on jäänud väheks,» kirjeldab riskikapitalifondi Startup Wise Guys partner Herty Tammo olukorda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles