Soomes lühendavad apteegid töötajate puuduse tõttu lahtiolekuaega

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Retseptita müüdavad ravimid. Pilt on illustratiivne.
Retseptita müüdavad ravimid. Pilt on illustratiivne. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees / Scanpix

Soomes on paljud apteegid pidanud lahtiolekuaegu lühendama, kuna ligikaudu 70 protsenti müügikohtadest on hädas personalipuudusega.

Proviisorite nappus on tingitud elanikkonna vananemisest ja inimeste koondumisest suurematesse linnadesse, kirjutab Soome rahvusringhäälingu uudisteportaal Yle. Vananedes suureneb inimeste vajadus ravimite järele.

«Kaadripuudus on suur. Kohe oleks saadaval sadu proviisorite töökohti. Loodame lähiaastatel apteekreid juurde värvata, et kindlustada farmaatsiaabi pakkumine,» ütles Soome Apteekide Liidu farmaatsiadirektor Charlotta Sandler.

«Eelmisel suvel ei saanud ma puhkust võtta.»

Kõige suurem on tööjõupuudus väikelinnades. «Kahjuks oleme pidanud oma lahtiolekuaegu lühendama, et äri toimiks. Eelmisel suvel ei saanud ma puhkust võtta,» lausus proviisor Tuija Hämäläinen. Ta töötab Lõuna-Soomes, ligi 84 000 elanikuga Pori linnas.

Apteekri eriala lõpetajad jäävad sageli elama linna, kus nad eriala õppisid. Soomes koolitatakse proviisoreid praegu Helsingis, Kuopios ja Turus.

Üha enam apteekreid soovib töötada pigem haiglas või kliinikus asuvas apteegis – seetõttu süveneb aina enam tööjõupuudus apteekide jaemüügipunktides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles