Karm prognoos: euribor kerkib paari kuu pärast väga kõrgele (8)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Kortermaja, pilt on illustratiivne.
Kortermaja, pilt on illustratiivne. Foto: Urmas Luik / Parnu Postimees

Kuue kuu euribor on kerkinud juba 3,2 protsendi tasemele, kuid eksperdid hindavad, et lähikuudel ootab inimesi ees veel tugev tõus.

Financial Times kirjutab, et turul tegutsevad finantseksperdid ootavad Euroopas intressimäärade korralikku tõusu.

Peale veebruarikuu alguse Euroopa keskpanga otsust kerkis pankade hoiustelt makstav baasintress 2,5 protsendi juurde, 6 kuu euribor on aga paisunud 3,2 protsendi peale.

Kuid see ei ole veel kõik: septembriks ennustavad finantseksperdid briti maineka majanduslehe andmetel keskpanga hoiusemääraks 3,75 protsenti ehk tänase tasemega võrreldes 50 protsenti kallimat taset. Eeldusel, et kuue kuu euribor liigub samas rütmis, tähendaks see ligemale 4,8% suurust euribori taset.

Financial Times märkis, et see oleks ajaloo kõrgeim tase, viimati nähti sarnaseid numbreid 2001. aastal, mil kasutusele tuli euro ning Euroopa Keskpank püüdis rahale väärtust juurde anda.

Keskpank tõstab intressi hinnatõusuga võitlemise eesmärgil. Jaanuarikuus oli euroala harmoniseeritud inflatsioon 8,7 protsenti, Eestis aga peaaegu 19 protsenti. Euroopa Keskpanga juht Christine Lagarde on öelnud, et jälgib teravalt Euroopas toimuvat palgakasvu, sest olukorras, kus inimeste ostujõud langeb, tekib suurem palgasurve, aga kui palgad kasvavad, siis kasvab ka inflatsioon.

Samal ajal kui Euroopas oodatakse intressimäärade tõusu jätku, usub Financial Times, et USAs ja ka Suurbritannias on intressimäärade tõstmine juba lõpusirgele jõudnud.

Kui palju kerkiv euribor rahakotti kergendab, saab arvutada Postimehe kalkulaatoriga: 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles