44 miljoni eurone elektriarve: Estonian Cell peatab tehase töö (15)

PM Majandus
Copy
Estonian Celli tehase välisvaade.
Estonian Celli tehase välisvaade. Foto: Marianne Loorents

Haavapuitmassi ja ka biogaasi tootev Estonian Cell teatas, et peatab 22. veebruaril kaheks nädalaks tehase töö.

Estonian Celli juhatuse liige Siiri Lahe teatas, et nad on töötajaid informeerinud vajadusest tehase töö peatada 22. veebruarist. Ta selgitas, et seisak on tingitud eeskätt energiakandjate hinnatõusust tingitud kõrgest omahinnast, millega on rahvusvahelise konkurentsis keeruline oma toodangut müüa.

«Esialgu oleme kavatsenud tehase uuesti käivitada 6. märtsist,» ütles Lahe. Esimest korda seiskas Estonian Cell tehase töö kaheks nädalaks 2022. aasta lõpus.

Tehase raskused algasid eelmise aasta augustis, mil elektri- ja gaasihinnad taevasse kerkisid. Ettevõte maksis 2022. aastal energia eest kokku üle 44 miljoni euro. Kriisieelsetel aastatel jäi energiakulu suurusjärku 17 miljonit eurot.

«Aasta keskmisena moodustasid energiakulud 43 protsenti tootmiskuludest. Kuna ettevõte konkureerib energiapuiduga, siis kasvas oluliselt ka puidukulu. Ehkki hinnad on tasapisi langenud, ei ole konkurentsipilt muutunud,» selgitas Lahe raskuste põhjuseid.

Teiste riikide mängureeglid teevad olukorra raskemaks

«Isegi meist väiksema üldise toetusmääraga Rootsi eraldas 2022. aasta lõpus 214 miljonit eurot just energiaintensiivse tööstuse toetuseks. Teistest riikidest erinevate mängureeglitega ei ole meil võimalik võrdväärselt konkurentsis püsida,» sõnas Lahe.

Lahe väitel saab konkurentsivõimelise keskkonna tagamisele kaasa aidata ka muul moel kui toetuste jagamisega. «Näiteks oleks võimalik taastuvenergia tasud võtta kõikidelt tarbijatelt ära sarnaselt Soomega riigieelarvesse. Hiljuti läks sama teed Tšehhi Vabariik. See parandaks nii elanike toimetulekut, kui oleks ka suureks abiks energiaintensiivsele tööstusele, millist on haavatava tarbijagrupina rõhutatud pea kõigis Euroopa Liidu soovitusmeetmetes,» väitis Lahe.

Vaatamata keerulisele olukorrale tegutseb Estonian Cell selle nimel, et juba lähiaastatel vähendada energiasõltuvust ja rajada tehase enda biojäätmetel põhinev energiatootmine. Juba praegu on tehasel olemas biogaasi tootmiskompleks.

Pikas perspektiivis on Lahe siiski optimistlik, sest Estonian Cell tegutseb kasvavatel turgudel. «Seetõttu peame oluliseks tagada kindel töökoht kõigile meie pikaajalise kogemusega töötajatele,» kommenteeris Lahe.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles