GRAAFIK Investeeringud riskikapitalifondidesse kukkusid kokku

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Maailma üks tuntumaid riskikapitalifonde Andreessen Horowitz teatas investoritele, et inveteerib uude krüpofondi varasemast aeglasemas tempos. Fotol fondi kaasasutaja Marc Andreessen.
Maailma üks tuntumaid riskikapitalifonde Andreessen Horowitz teatas investoritele, et inveteerib uude krüpofondi varasemast aeglasemas tempos. Fotol fondi kaasasutaja Marc Andreessen. Foto: PHIL McCARTEN

Majanduslik surve, mis avaldas mõju nii tehnoloogiasektorile tervikuna kui ka idusektorile, on nüüd kandunud edasi ka riskikapitalifondidesse (VC), kuhu investeeringute maht kukkus eelmise aasta viimases kvartalis 65 protsenti, üheksa aasta madalaimale tasemele.

Riskikapitaliinvesteeringuid jälgiva ettevõtte Preqin Ltd. andmetel investeeriti eelmise aasta viimases kvartalis riskikapialifondidesse 20,6 miljardit dollarit, mis on 65 protsenti vähem kui aasta varem ning madalaim tase alates 2013. aasta neljandast kvartalist.

Investorid investeerisid viimases kvartalis 226 riskikapitalifondi, mis on väikseim fondide arv alates 2012. aasta neljandast kvartalist ja mis on tugevas kontrastis 2021. aasta kolme viimase kuuga, mil raha voolas koguni 620 riskikapitalifondi.

Suurema osa viimasest kümnendist paigutasid investorid (muu hulgas pensionifondid, ülikoolide rahastud ja jõukad perekonnad) raha riskikapitalifondidesse, eeldades, et nende investeeringute tootlused ületavad teiste varaklasside tootlusi. Nullilähedase intressitasemega keskkonnas kasvasid riskikapitalifondid pretsedenditult suureks.

Nõudlus riskikapitalifondide järele jätkus veel isegi eelmisel aastal, mil tehnoloogiasektorit tabas tugev tagasilöök, sest optimism sektorisse pikas perspektiivis jätkus.

Nüüd on riskikapitalistide investeeringud idufirmadesse aeglustunud, sest iduettevõtete börsileminekud on kokku kuvanud, iduettevõtete väärtused kahanenud ja börsile läinud iduettevõtete aktsiate hinnad kukkunud. Põhjusteks on ka kerkivad intressimäärad ja kiirenenud inflatsioon.

The Wall Street Journal kirjutab teemaga kursis olevale allikale viidates, et näiteks maailma üks tuntumaid riskikapitalifonde Andreessen Horowitz teatas partneritele, et investeerib oma 4,5 miljardi dollarise neljanda krüptovarade fondi aeglasemas tempos kui kolmanda fondi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles