IMFi Euroopa juht valimislubadustest: ootus, et valitsus alati aitab, on oht, millega poliitikud peavad võitlema (3)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Rahvusvahelise Valuutafondi Euroopa direktori Alfred Kammeri hinnangul on Eestil aidanud viimaste aastate vapustustega toime tulla senine eeskujulik eelarvepoliitika. 
Rahvusvahelise Valuutafondi Euroopa direktori Alfred Kammeri hinnangul on Eestil aidanud viimaste aastate vapustustega toime tulla senine eeskujulik eelarvepoliitika. Foto: Sander Ilvest

Meie soovitus Euroopa Keskpangale on jätkata intressitõstmist, nendib Rahvusvahelise Valuutafondi Euroopa juht Alfred Kammer. Tema sõnul peavad keskpanga intressimäärad jääma kõrgele ilmselt pikemaks ajaks.

Miks IMF tõstis euroala majanduskasvu prognoosi?

Üleilmselt aeglustuv majanduskasv jõuab sel aastal põhja ja kiireneb 2024. aastal. Euroalal on võrreldes 2022. aastaga järsk majanduskasvu aeglustumine 3,5 protsendilt 0,7 protsendile. Järgmisel aastal majanduskasv kiireneb. See peegeldab Venemaa sõda Ukrainas ja maailmamajanduse mõju.

Positiivne on see, et talv pole olnud nii külm, kui kardeti. Maagaasi hind on oodatust odavam. Me pole näinud gaasi tarnekatkestusi, mis oleksid võinud juhtuda.

Ka eelarvepoliitika on olnud mõnevõrra oodatust toetavam. Seetõttu on see 0,7 protsenti majanduskasvu euroalale meie varasema prognoosiga võrreldes tegelikult majanduskasvu kiirenemine. 2022. aasta oli meie oodatust tugevam. Üleilmselt näeme samasugust pilti. Näeme kiiremat majanduskasvu USAs ja Hiina avanemist koroonapiirangutest.

Samas tõstsime me ka 2023. aasta inflatsiooniprognoosi. See vähendab ostujõudu samal ajal, kui rahapoliitika karmistub. See võtab natuke maha majanduskasvu hoogu, mida annavad teised mõjutajad.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles