Eestis maksti aastaid euroala üht madalaimat intressi

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina. Foto: Mihkel Maripuu

Euroopa Keskpanga andmetel on Eestis makstud eluasemelaenude eest viimase kümne aasta jooksul euroala üht madalaimat intressimäära.

Kui näiteks Saksamaal on selle perioodi keskmine eluasemelaenu intressimäär ligi 2,8 protsenti, Prantsusmaal ja euroalal keskmiselt 2,4 protsenti, siis Eestis ja Leedus 1,9 protsenti ja Soomes vaid 1,1 protsenti.

«Seega said eestlased muutuva intressimääraga eluasemelaenude juures kasutada madalate turuintresside eeliseid, samas kui fikseeritud intressimäära valinud sakslased ja prantslased seda täielikult nautida ei saanud. Kuue kuu Euribor oli negatiivne või nulli lähedal ligi seitse aastat,» kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Metsina oma blogis.

Enamus eluasemelaenusid on muutuva intressimääraga kõikides Balti riikides ja Soomes. Rootsis on väljastatud eluasemelaenudest muutuva intressimääraga ligi kolmveerand.

Samas on palju riike, kus fikseeritakse intressimäärad vähemalt osaks laenuperioodiks. Euroalal keskmiselt, sealhulgas Saksamaal ja Prantsusmaal, on suurem enamus eluasemelaenudest fikseeritud intressimääraga. Vähemalt mõneks aastaks on eluasemelaenude intressid fikseeritud ka USA-s ja Suurbritannias. Intressimäärade fikseerimisega eelistavad elanikud oma eluasemelaenu teenindamise kuludes stabiilsust, isegi kui mõnikord tuleb maksta kõrgemat intressi kui hetkel turuintressimäärad lubaksid.

Praegu saab Eestis intressimäärade muutuvat osa fikseerida viieks aastaks ligikaudu 3,1 protsendiga, mis on väga lähedal tänasele kuue kuu Euribori tasemele.

«Kuna euroala inflatsioon on aeglustumas ja majandus nõrgeneb sel aastal, hakkab Euroopa Keskpank järgmisel aastal tõenäoliselt oma intressimäärasid langetama, mis toob kaasa ka Euribori languse,» märkis Mertsina. «See muudab intressimäärade fikseerimise vähem atraktiivsemaks, kuna intressimäärasid fikseerivad elanikud maksaksid siis võib-olla mitu aastat turust kõrgemaid intresse. Muidugi on olemas võimalus, et oodatust kiirema inflatsiooni või selle kiirenemise korral turuintressimäärade tase tõuseb ja võib püsida kauem kõrgemal, kuid see on praegu pigem riskistsenaarium.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles