Uusi elektriautosid jaksavad liisida vaid firmad (1)

PM Majandus
Copy
Elektriauto laadimine.
Elektriauto laadimine. Foto: Erakogu/

Keskmiselt üle 50 000 euro maksvaid elektriautosid liisivad peamiselt firmad, eraisikud liisivad vähem ja valivad sageli kasutatud auto.

SEB Liisingu erakliendid liisisid mullu 119 elektriautot, millest 35% olid uued sõidukid. Äriklientide liisitud 191-st elektriautost olid uued 75%. Aasta varem oli vaid umbes 16% äriklientide liisitud sõidukitest uued ning eraisikute seas oli vastav näitaja veidi alla 50%.

Kokku liisiti elektriautosid ligi kaks korda rohkem kui aasta varem. Ettevõtte era- ja ärikliendid liisisid mullu 310 elektriautot, aasta varem oli see arv 158 ning 2020. aastal vaid 60. Ostutoetus mõjub elektriautode turule soodsalt.

Elektriautode liisinglepingute maht oli SEB-s mullu 15,7 miljonit eurot ning keskmine liisitud elektriauto maksis veidi üle 50 000 euro. Liisitud sõidukitest olid 60% uued ning 40% kasutatud.

«Elektriautode liisimine on SEB-s alates 2020. aastast jõudsalt kasvanud ning nii rahalises väärtuses kui ka autode arvu poolest on viimaste aastate kasv olnud mitmekordne. Eriti eraisikute seas tõusis huvi kasutatud elektriautode vastu, mis omakorda näitab järelturu tugevnemist. Samuti on hea meel, et ettevõtted on suuremad elektriautode ostjad, olles oma roheliste otsustega suunanäitajad ja eeskujud ka tavatarbijale,» ütles SEB Liisingu juht Rein Karofeld.

Keskkonnaminister allkirjastas keskkonnaministri määruse, millega kehtestatakse toetuse andmise tingimused nullheitega sõidukite soetamiseks.

«Eesti ja teiste riikide senine kogemus näitab, et ostutoetus aitab kaasa elektriautode populaarsuse kasvule. Ostutoetust sätestav määrus näeb ette, et täiselektrilise sõiduauto ja väikekaubiku ostutoetus juriidilisele isikule saab olema 4000 eurot ja füüsilisele isikule 5000 eurot. Toetuse jõustumine tähendab ka elektrisõidukite järelturu elavnemist,» lisas Karofeld.

Määruse kohaselt on sõidukite toetuse eesmärk vähendada Eesti transpordisektori CO2 ja teiste saasteainete emissiooni ja parandada seeläbi keskkonnaseisundit ning edendada alternatiivsete kütuste kasutuselevõttu, et vähendada sõltuvust fossiilsetest kütustest. Samuti on toetuse eesmärgiks motiveerida nullheitega sõidukite kasutuselevõttu fossiilkütust kasutavate sõidukite asemel. Määruse kohasel vahendab toetust Keskkonnainvesteeringute Keskus ning meetme eelarve on 9 miljonit eurot.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles