Järvan tahab sundida Eesti Energiat odavamat elektrit müüma

BNS
Copy
Enefit Power.
Enefit Power. Foto: Ints Kalnins

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan soovib Eesti Energia omanikuootuste muutmist selliselt, et juhul, kui elektri hind börsil on odavam universaalteenuse hinnast, oleks energiakontsern kohustatud müüma elektrit tarbijatele ja teistele elektrimüüjatele börsihinnaga.

Järvani hinnangul on Eesti Energia tütarfirma Enefit Power asunud ära kasutama praegust elektrituru olukorda, kus börsihind langeb mõnedel tundidel alla konkurentsiameti kehtestatud universaalteenuse tootjahinda 154,08 eurot megavatt-tundi.

«Teatavasti ei müü Enefit Power universaalteenusena elektrimüüjatele sageli oma toodetud elektrit, vaid vahendab börsielektrit, kompenseerides kallimate tundide kõrgemat hinda odavamate tundide hinnavahega. Kuna universaalteenuse hinnaga elektrienergia müümine on võimalik üksnes Enefit Poweril, siis ei ole teistel elektrimüüjatel võimalik soetada universaalteenuse hinnaga elektrienergiat teistelt tootjatelt, mistõttu Enefit Power teenib meie hinnangul turuolukorda monopoolselt ära kasutades põhjendamatut tulu,» selgitas Järvan kirjas rahandusminister Annely Akkermannile.

Et Enefit Poweri ministri vaates monopoolse olukorra ärakasutamise võimalused oleksid piiratud, soovib ta ka kontserni omanikuootuste muutmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles