WSJ: Hiina droonid aitavad Venemaad Ukraina sõjas (1)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Pidil olevat DJI Matrice 300 RTK droonid soetati ühisrahastuskampaania käigus Ukraina armeele.
Pidil olevat DJI Matrice 300 RTK droonid soetati ühisrahastuskampaania käigus Ukraina armeele. Foto: Evgen Kotenko/Scanpix

Väiksed kommertskasutuseks mõeldud droonid liiguvad jätkuvalt Hiina kaudu Venemaale, kus need relvastatakse ja saadetakse rindejoonele Ukraina vägesid ründama, kirjutab Wall Street Journal.

Ajalehe teatel hangivad droone eelkõige kolmandad osapooled, kes neid Venemaale vahendavad. 

Lääne tolliametnike andmetel näivad aga mõned Venemaa edasimüüjad saavat droone ka otse Hiina droonitootja DJI käest, kuigi ettevõte on ametlikult Venemaal ja Ukrainal droonide müümise lõpetanud. Samas on DJI möönnud, et täielikult ei saa nad oma mehitamata õhusõidukite sõtta jõudmist peatada.

«DJI tooted on siiski tarbeelektroonika seadmed, mida saab osta e-poodidest ja paljude riikide kauplustest. Me ei saa takistada kasutajaid või organisatsioone, kui nad neid teistest riikidest soetavad ja Venemaale või Ukrainale üle annavad.»

Tolliametnike andmetel jõuavad osad droonid Vene armee käsutusse ka läbi Araabia Ühendemiraatide. 

Lisaks sellele, et Hiina droonide kasutamine aitab Vene armeed lahingutegevuses, tunneb USA kaitseministeerium muret ka sellepärast, et droonidelt tulevad andmed võivad anda Hiina rahvavabariigile väärtuslikku infot kommertsdroonide kasutamise taktika kohta tänapäevasel lahinguväljal, vahendab Wall Street Journal.

Lisaks Venemaale kasutab relvastatud kommertsdroone abi laialdaselt ka Ukraina armee, kes samuti selleks kolmandate riikide ja vabatahtlike abi vajab.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles