Nigeeria saamatus kergitab šokolaadi hinda

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Sularahaga on Nigeerias kitsas käes.
Sularahaga on Nigeerias kitsas käes. Foto: Pius Utomi Ekpei/Scanpix Baltics

Nigeeria kakaoeksport ähvardab kokku kukkuda, kuna riigis tekkinud sularahakriis ei võimalda sealsetel tootjatel töölistele ja vedajatele palka maksta.

Nigeeria keskpank teatas oktoobris, et kujundab ümber 200-, 500- ja 1000-nairased rahatähed, et likvideerida riigis üleliigne sularaha ja ohjeldada inflatsiooni.

Vanad kupüürid pidid esialgu kaotama kehtivuse 10. veebruaril, mistõttu tagastasid nigeerlased pankadele üle 2,1 triljonit naira (4,3 miljardit eurot), lootuses pangaautomaatidest uued rahatähed kohe asemel saada. Automaadid said aga kiiresti sularahast tühjaks, kuna Nigeeria keskpank ei suutnud inimeste sularahalembusega arvestada ega jõudnud väljastada piisavalt uusi kupüüre.

Kuigi sularahakriisi leevendamiseks pikendati vanade 200-nairaste kupüüride kehtivust veel 60 päeva võrra, pole probleem kuhugi kadunud.

Eriti suure löögi alla on sattunud sularaha armastav kakaotööstus, kus tootjatel pole sularaha puuduse tõttu võimalik palgata töötajaid ega leida vedajaid saagi laevadele toimetamiseks. «Meil pole sularaha, et maksta oma liikmetele ja nad ei aktsepteeri pangaülekandeid,» ütles kakaod eksportiva ettevõtte Agrotraders tegevdirektor Kunle Ayoade Bloombergile.

Nigeeria kakaoassotsiatsiooni president Mufutau Abolarinwa teatas kolmapäeval, et maailma suuruselt viiendat šokolaadi koostisosa tootjat ähvardab oht eksportida veebruaris sularaha puuduse tõttu alla 30 000 tonni kakaoube. Võrdlusena, detsembris oli eksporditav kogus üle 36 000 tonni.

«Meil ei ole praegu uusi rahatähti, et maksta teenuste eest, nagu sorteerimistasud, käitlustasud, veotasud ja veel paljud tasud, mille eest me harjumuspäraselt tasume sularahas,» ütles Abolarinwa.

Seejuures kardetakse, et olukord võib veelgi süvendada, kuna häiritud on ka uute kakaopuude istutamine. Ka Nigeeria maaomanikel pole piisavalt sularaha töötajate päevapalga maksmiseks. «Sularahakriis põhjustab kakaofarmides suurt töötajate puudust,» ütles kohalik kakaofarmer Atangba Bonjor Bloombergile.

Olukorrale on reageerinud ka globaalne turg: kakaohind Londoni börsil on kerkinud viimase kuue aasta kõrgeimale tasemele. Sel nädalal tõusid kakaofutuurid veel rohkem kui 6 protsenti, sest halvad uudised tulid ka maailma suurimalt kasvatajalt Elevandiluurannikult, kes teatas kakaoubade nappusest.

Lisaks sularahapuudusele on Nigeeria kakaoeksport juba niigi halva ilma ja seenhaiguste tõttu langenud. 

Agrotradersi tegevjuhi Kunle Ayoade sõnul on paljud Nigeeria kakaotootjad enda tegevuse ajutiselt peatanud, kuna tarneahelad lihtsalt ei toimi. Ayoade kirjeldusel maksavad kaubasaatjad Nigeerias töölistele reeglina 100 nairat, et nad laeks koti kakaoube sadamatesse suunduvatele veoautodele. 100 nairat makstakse ka ühe koti laevadele mahalaadimise eest. «Meie töötajad veedavad tunde sularaha saamiseks pangajärjekordades, kust nad enamikul juhtudel ei saa raha kätte,» kirjeldas Ayoade olukorda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles