The Telegraph: Putin on kaotamas energiasõda Euroopaga

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Illustratsioon Venemaa president Vladimir Putinist.
Illustratsioon Venemaa president Vladimir Putinist. Foto: Brian Cahn/Scanpix

Gaasimahutite täituvus Euroopas näib talve lõppedes jäävat peaaegu kõigi aegade rekordtasemetele, mis annab tugeva hoobi Vladimir Putini jõupingutustele rahastada energiatuludega oma sõda Ukrainas, kirjutab The Telegraph.

Euroopa Liidu ja Ühendkuningriigil oli 15. veebruaril seisuga veel tallel 731 teravatt-tunni jagu gaasi, mis on sisuliselt sama tase nagu 2020. aasta rekordhooajal.

Suured gaasivarud on viinud sügavasse langusesse maagaasi hinna, mis on kukkunud viimase 17 kuu madalaimale tasemel. Hollandi gaasibörsil TTF on hinnad langenud alla 50 euro megavatt-tunni eest, kuna Eurpoopa on harjunud elama ilma Venemaa energiata, kirjutab The Telegraph.

Gaasihinnad on Euroopas järsult langenud eeskätt tänu pehmele talvele ning tarbimise vähendamisele.

Venemaa rahandusministeerium on samal ajal lubanud, et eelarvepuudujääk ei ületa sel aastal 2 protsenti sisemajanduse koguproduktist (SKT), kuigi riigi kulutused olid jaanuaris ligi 25 miljardi dollari võrra sissetulekutest suuremad.

Raamatupidamise tasakaalus hoidmiseks on Venemaa asunud vähendama oma välisvaluuta reserve, müües iga päev 112 miljoni euro väärtuses välisvaluutat.  

Lisaks välisvaluuta müümisele on Vene valitsus tulnud välja plaaniga kehtestada suurettevõtetele ühekordne «vabatahtlik» maks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles