Kaua veel? USA suurpangad kergitasid veelgi intressitõusude prognoosi

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Neljapäeval USAst tulnud statistika pani ka turud langema.
Neljapäeval USAst tulnud statistika pani ka turud langema. Foto: Michael M. Santiago/Scanpix

USA suurpangad Goldman Sachs ja Bank of America teatasid, et eeldavad USA Föderaalreservilt sel aastal veel kolme intressitõusu. Mõlemad pangad tõstsid oma hinnangut pärast seda, kui USAs avaldati värske tööturustatistika ja tootjahinnaindeks.

USA tootjahinnad tegid jaanuaris seitsme kuu suurima hüppe, samas kui tööministeeriumi aruanne näitas, et eelmisel nädalal langes ootamatult palju töötushüvitist taotlevate ameeriklaste arv.

«Tugeva kasvu ja inflatsiooniuudiste valguses lisame oma Föderaalreservi prognoosile juuniks 25 baaspunkti suuruse intressimäärade tõstmise, et tippintressimäär jõuaks 5,25-5,5 protsendini,» kirjutasid Goldman Sachsi ökonomistid.

Ka Bank of America eeldab nüüd Föderaalreservilt juunis 25-baaspunktilist tõusu, mis tõstaks intressmäärad nende prognoosi järgi samuti vahemikku 5,25–5,5 protsenti. «Taastõusev inflatsioon ja tugev tööhõive kasv tähendavad, et vaid kaks intressimäärade tõusu on muutunud meie maitsele liiga ühepoolseks nägemuseks,» kirjutas USA suurpank klientidele. 

Siiski on ka teistsuguseid nägemusi. Euroopa investeerimispank UBS teatas pärast neljapäeval USAst tulnud andmeid, et ootab FEDilt märtsi ja mai koosolekutel intressimäärade kergitamist 25 baaspunkti võrra, mis jätaks intressimäärade tipu vahemikku 5-5,25 protsenti. Juunis UBS intressimäärade tõstmist ei näe. 

Vastukaaluks oma USA kolleegidele on UBS ka hinnanud, et FED alandab intressimäärasid juba selle aasta septembris.

Enamik Reutersi küsitletud majandusteadlasi ütles aga juba enne neljapäevaste andmete laekumist, et FED tõstab lähikuudel intressimäärasid veel vähemalt kaks korda ning on olemas oht ka kolmandaks tõusuks. Ükski küsitletud majandusteadlastest intressimäärade langetamist sel aastal ei oodanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles