Katari šeigid sepitsevad Manchester Unitedi ülevõttu

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Manchester Unitedi kodustaadion Old Trafford.
Manchester Unitedi kodustaadion Old Trafford. Foto: OLI SCARFF/AFP/Scanpix

Jalgpalliklubi Manchester Unitedi plaanivad osta Katari šeigid, kes on teinud klubi soetamiseks võlavaba ülevõtupakkumise.

Inglismaa edukaima jalgpalliklubi vastu tunnevad huvi Katari endine peaminister Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani ning tema poeg šeik Jassim, kes kinnitas ostuplaane ka Financial Timesile (FT).

Siiski pole Katari šeigid ainsad huvilised. Müügis oleva Manchester Unitedi ostmisest on huvitatud ka Ühendkuningriigi keemiakontserni Ineos miljardärist asutaja Sir Jim Ratcliffe, kes on protsessiga kursis olevate inimeste sõnul tänaseks samuti oma ostupakkumise edastanud.

Teada on, et Ratcliffe on palganud enda nõustajateks USA suurpangad JPMorgani ja Goldman Sachsi ning kavatseb end esitleda kui Briti alternatiivi naftarahale.

Tõenäoliselt purustab Unitedi ülevõtmine spordimeeskonna eest makstud rekordsumma. Hetkel kehtiv tippmark kuulub Walmarti pärijale Rob Waltonile, kes omandas mullu 4,6 miljardi dollari eest Ameerika jalgpallimeeskonda Denver Broncose.

End elupõlise Mancheter United fännina esitlev šeik Jassim toetub pakkumist tehes suuresti oma isa Hamadile, tuntud ka kui HBJ, kes oli 1990. ja 2000. aastatel Katari üks mõjuvõimsamaid tegelasi, täites nii riigi pea- kui ka välisministri kohuseid.

2000. aastatel, kui Katar asus kasutama oma naftasaaduste raha nn «trofeevarade» hankimiseks, juhtis Hamad ka Katari riiklikku investeerimisfondi QIA.

HBJ mõju kahanes, kui šeik Hamad bin Khalifa Al Thani 2013. aastal emiiri kohalt taandus ja andis võimu üle oma pojale, praegusele valitsejale šeik Tamimile. Võimuvahetuse järel taandati HBJ kiiresti nii peaministri kui ka Katari riikliku investeerimisfondi QIA juhi kohalt.

Aktsiahind kahekordistus

Katari šeigid on teinud Manchester Unitedi praegustele omanikele, perekond Glazeritele, pakkumise klubi 100-protsendiliseks omandamiseks. Ülevõtupakkumine on võlavaba ja seda on plaan rahastada šeik Jassimi asutatud sihtasutuse vahendite kaudu.

«Pakkumises on kavas taastada klubi endine hiilgus nii väljakul kui ka väljaspool seda ning ennekõike püütakse asetada fännid taas Manchester Unitedi jalgpalliklubi keskmesse,» seisis šeik Jassimi esindaja pressiesindaja avalduses.

«Pakkumine on täiesti võlavaba ja see tehakse šeik Jassimi nine two fondi kaudu, mis kavatseb investeerida jalgpallimeeskondadesse, treeningkeskusesse, staadionisse, infrastruktuuri, fännikogemustesse ja kogukondadesse,» lisati  avalduses.

Katar on viimase kahe aastakümne jooksul investeerinud sporti miljardeid dollareid, et parandada oma mainet ja tuntust ülemaailmsel areenil. Eelmisel aastal võõrustas riik ka araabia maailma esimesi jalgpalli maailmameistrivõistlusi.

2011. aastal omandas riigi kontrolli all olev fond Qatar Sports Investments (QSI) Prantsusmaa klubi Paris Saint-Germaini.

Kuigi levinud on spekulatsioonid, et QSI või QIA võivad samuti olla huvitatud Manchester Unitedi ostmisest, oleks see keeruline Euroopa jalgpalli juhtorgani UEFA reeglite tõttu, mis takistavad samadel omanikel kaht tipptasemel konkureerivat jalgpalliklubi omada.

Manchester Unitedi siseasjadega kursis olev inimene ütles FT-le, et ükski Katari valitsusega seotud üksus, sealhulgas QIA ja QSI, ei ole Unitedi eest pakkumist esitanud.

Kuigi Briti miljardär Ratcliffe on hädas Katari pakkumisele võrdväärse rahalise tulejõu leidmisega, on ta püüdnud rõhutada oma kohalikke juuri, lubades «progressiivset, fännikeskset» lähenemist, ütles pakkumisega seotud isik Financial Timesile.

20-kordne Inglismaa meister on Glazerite perekonnale kuulunud alates 2005. aastast, kui nad 790 miljoni naela suurune finantsvõimenduse toel klubi soetasid. Inglise klubi toetajatel on olnud perekond Glazeritega pikka aega väga jahedad suhted, kuna fännid ootasid USA perekonnalt klubisse investeerimist. Viimased on Unitedit näinud aga enda sissetulekuallikana.

United pole Inglismaa jalgpalli kõrgliigat võitnud alates 2013. aastast, kui legendaarne treener Sir Alex Ferguson pärast tiitli võitmist pensionile jäi.

New Yorgi börsil noteeritud Manchester Unitedi aktsiad on sel nädalal tõusnud rekordkõrgustesse, kerkides üle 26,50 dollari, mis teeb klubi väärtuseks turukapitalisatsiooni järgi umbes 4,4 miljardit dollarit. Novembris, enne seda kui Glazerid klubi müügi kohta sõnumi välja andsid, oli aktsiahind 13 dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles