Linda Nektari kehv teine poolaasta ei suutnud head kasumiaastat rikkuda

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Linda Nektari tehas.
Linda Nektari tehas. Foto: Eero Vabamägi

Tallinna börsi alternatiivturu ettevõttel Linda Nektaril oli esimene poolaasta parem kui teine.

Võrumaa ettevõtte esimese poolaasta puhaskasum kasvas 363 296 euroni (aasta varem 100 391 eurot) ning käive kasvas 39,5 protsenti, 2,2 miljoni euroni. 

Teise poolaasta kahjumiks aga kujunes 92 393 eurot, aasta varem oli kasum 22 324 eurot. Teise poolaasta käive kasvas 3,8 protsendi võrra, 1,6 miljoni euroni.

Kogu aasta kasum kasvas 120,8 protsenti, 270 903 euroni. Aasta käive kasvas 21,7 protsendi võrra, 3,8 miljoni euroni.

2022. aasta teisel poolel oli Linda Nektari toodetele tugev nõudlus, mis tõi kaasa ka mahtude kasvu. Samal ajal avaldasid perioodi kasumlikkusele negatiivset mõju kasvavad energiakulud ja Ukraina sõjaga seotud tarneahela häired, mis raskendasid teatavate toorainete kättesaadavust, mille tagajärjeks oli nende hinnatõus, teatas ettevõte.

Arvestavad tarbija eelistustega

Nõudlus vähendatud kalorsusega ja madala alkoholisisaldusega kääritatud jookide järele kasvab, märkis ettevõte. Lisaks iseloomustab kääritatud valmisjookide (tuntud ka kui RTD – ready-to-drink) kategooriat suundumine kõrgema kvaliteedi poole. 

«Tarbijatel on soov naturaalsete koostisosade järele ning kääritamist peetakse jätkusuutlikuks tootmisviisiks. Kõrgema kvaliteediga ja uudsed tooted on tõukeks madala alkoholisisaldusega ja alkoholivabade valmisjookide kategooria kasvule,» kirjutas Linda Nektar.

Vaadates 2023. aasta Balti ja Soome turgu, kuhu ettevõtte tooteid peamiselt tarnitakse, pakuvad need ärikeskkonnad jätkuvalt väljakutseid, hindas kompanii. Võib eeldada, et kõrge inflatsioon ja sellest tulenev tarbijate ebakindlus avaldab mõju teatavate kaupade ostujõule, mistõttu võib tootjatel tekkida vajadus retsepte ja/või tooteid muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles