Maksuamet tõmbas Ida-Virumaa tööandjad ümbrikupalga pärast liistule

BNS
Copy
Ümbrikupalk, foto on illustratiivne.
Ümbrikupalk, foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

MTA suunab 1400 Ida-Viru ettevõtet seaduslikult töötasu maksma. Maksu- ja tolliamet (MTA) saadab veebruari ja märtsi jooksul kirja 1400-le Ida-Virumaa ettevõttele, kelle deklareeritud töötasud on madalamad kui Eestis samadel ametikohtadel töötavate töötajate keskmine töötasu.

«MTA hinnangul on ümbrikupalgast tekkiv maksukahju umbes 99,8 miljonit eurot ning sellest suure osa, 84 protsenti, moodustab osaliselt makstav ümbrikupalk – enamasti tähendab see, et ametlikult maksab ettevõte töötajale tasu näiteks miinimumpalga ulatuses, ülejäänu aga nii-öelda mustalt. See ongi üks põhjuseid, mis viib ettevõtte töötajate töötasu Eesti keskmisega võrreldes alla ning jätab töötajad osaliselt või täielikult sotsiaalsetest tagatistest ilma,» ütles ameti ümbrikupalga valdkonnajuht Marc Mälter pressiteates.

Kirjaga juhib MTA ettevõtteid tutvuma oma maksukäitumise hinnangutega e-teenuste keskkonnas e-MTA, kus antakse tagasisidet ja juhiseid puuduste kõrvaldamiseks. Kui ettevõte deklareeritud töötasu andmetes muudatusi ei tee, võivad nad sattuda maksukontrolli.

Ida-Virumaal on ümbrikupalga riskiga ettevõtete osakaal Eesti kõrgeim, ulatudes 36,3 protsenti, Eestis tervikuna on keskmine riskiga isikute osakaal 21,1 protsenti.

«Ümbrikupalka maksev ettevõte vähendab kulusid ebaseaduslikult ning saab ebaausa turueelise nende ettevõtete kõrval, kes täidavad maksukohustust ausalt,» selgitas Mälter. 

Töötaja, kes on nõus ümbrikupalka saama, jääb osaliselt või täielikult ilma sotsiaalsetest tagatistest, näiteks koondamishüvitis, haigushüvitis vms, mis oleksid talle seaduslikult makstud töötasu puhul tagatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles