Selgusid uue 5G sagedusala konkursi tingimused

BNS
Copy
Selgusid järgmise 5G sagedusala konkursi tingimused.
Selgusid järgmise 5G sagedusala konkursi tingimused. Foto: Caro / Sorge/ Scanpix

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan kinnitas avaliku konkursi läbiviimise korra ning tingimused elektroonilise side teenuse osutamiseks 5G sagedusalas 24,7–27,1 GHz. Tegemist on ühega kolmest Euroopa Liidu üleselt harmoneeritud 5G sagedusalast.

«26 GHz on üks olulisemaid 5G sagedusalasid, mis on määrava tähtsusega innovatsiooni kiirendamiseks erinevates sektorites. 5G-teenuste areng loob olulist lisandväärtust näiteks meditsiini, logistika, energeetika, tööstuse ja keskkonna valdkonnas. See annab hoogu automatiseerimisele ja digitaliseerimisele, võimaldab teha tööd targemalt ning elavdada ettevõtlust,» loetles Järvan.

Ta tõi välja, et esimesed kaks 5G sagedusala oksjonit kinnitasid sideettevõtjate suurt huvi arendada viienda põlvkonna tehnoloogial põhinevat sidevõrku ja aktiivset osavõttu tasub oodata ka tulevasel konkursil. «Eesti inimestel ja majandusel on sellest palju võita,» märkis minister.

Sagedusala 26 GHz sobib kõige paremini kasutamiseks tiheasustusega piirkondades, kuna kasutatav sagedusriba on piisavalt suur, et võimaldada suurel hulgal inimestel korraga tarbida kiiret andmesideühendust.

Kokku läheb oksjonile kuus 400 MHz sagedusplokki ja iga konkursil osaleja saab omandada maksimaalselt kaks sagedusplokki ehk 800 MHz.

«See tagab paremad võimalused uute sideettevõtjate turule sisenemiseks ja konkurentsiolukorra elavdamiseks, mis edendab innovaatiliste teenuste loomist ning tempokat turule toomist,» sõnas Järvan.

Avaliku konkursi kuue sagedusloa andmiseks viib läbi tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles