MARI PORTFELL Ostsin rohepöördele panustades Austraalia kaevandusgigandi aktsiat (2)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Investor Mari.
Investor Mari. Foto: Repro

Olen juba ammu mõlgu­tanud mõtteid, et kui rohepööre saab ühel või teisel moel mingis ulatuses teoks, oleks ju vahva see oma kasuks teenima panna. Ootasin kolmapäeva õhtut ehk USA aktsiaturu avanemist.

Iseäranis suurt huvi pakkus vase kaevandamine. Ilma selle metallita pole väga põhjust unistada täiemahulisest rohepöördest.

Paistab, et ambitsioonikad kliimaeesmärgid ajavad vaseturu lühisesse, kui lugeda Standard & Poorsi vaseturu prognoose. Reitinguagentuur analüüsis vase saadavust ja kui palju läheb tarvis lisaks tavanõudlusele vaske nii Pariisi leppe kui ka Euroopa Liidu ambitsioonikama eesmärgi täitmiseks.

Selgus, et kumbki plaan pole kergesti teostatav, kuna ilma imeta ei tule vasetootmine järele. Vasele on elektrilises mõttes lähedane ja vaata et paremgi hõbe, kuid seda on liiga vähe ja see on liiga kallis, ning alumiinium, mis on tunduvalt kehvem. Ei tahaks nagu tagasi minna alumiiniumjuhtmete maailma.

Kui turul on millegi defitsiit ja seda ennustatakse mitmekümneks aastaks, pole vaja hakata kaugelt otsima, mis peaks kallinema. Kui ei kalline, siis osa nõudlust ei kao. Selline näib vase pikem tulevik.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles