Suurettevõtja: poliitik ütleb maksudebatt ja mul jätab süda lööke vahele

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Suurettevõtja Jüri Käo
Suurettevõtja Jüri Käo Foto: Mihkel Maripuu

Ministrid, kes tulevad ja arvavad, et nad on majanduse kunnid, siis need majandusministrina ebaõnnestuvad, lausus IT-ettevõtja Sten Tamkivi Tööandjate keskliidu aastakonverentsil Tuulelohe lend aruteluringis milline on tipp-ettevõtja pikk plaan Eesti majandusele.

Majandusministri roll oleks Tamkivi sõnul vaadata, millised on ettevõtjate tegevused ning haakinda end perspektiivikatele ideedele taha ning neid toetada.

EAS/ Kredexi juht, pikalt kantsleriametit pidanud Lauri Lugna arvates on majandusministri ülesanne käia ettevõtetega visiitidel, ettevõtjad toetada, aidata neil eksporti arendada.

Tööandjate keskliit avaldab traditsiooniliselt enne riigikogu valimisi tööandjate manifesti. «Avaldame selle naiivses lootuses, et midagi läheb sellest erakodade valimisprogrammi ja et juhtuks ime, et koalitsioon sealt midagi ka teha võtaks,» lausus suurettevõtja, NG Investeeringute juhatuse esimees Jüri Käo lisades, et ettevõtjate jaoks on põhiline majanduskeskkonna konkurentsivõime. «Tahaksime näha, et strateegiline suund ja tegevus oleks sinnapoole, et need, kes on võimul, lähtuksid majanduskeskkonna konkurentsivõimest. Et meil oleks uuenduslik õiguskeskkond, hea maksukeskkond. Et siia tuleksid investorid, et innovatsiooniga tegeletakse strateegiliselt ka riigi poolt,» rääkis Käo.

«Juuksed tõusevad püsti, kui loed, kuidas maksusüsteemi peaks hakkama muutma,» lausus Käo.

Erakondade valimisprogrammid aga ei peegelda neid ootusi. Käo sõnul on põhjus selles, et tööandjad panevad kirja seda, mis on suunatud majanduskeskkonna arengule, poliitikud aga seda, mis toovad hääli. «Juuksed tõusevad püsti, kui loed, kuidas maksusüsteemi peaks hakkama muutma,» lausus Käo.

Käo ei usu, et maksudebatti avades võiks sealt midagi head tulla. «Igal juhul see hästi ei lõpe. Poliitik ütleb maksudebatt ja minul jätab süda lööke vahele,» ütles Käo.

Konverentsil osalejate seas läbiviidud küsitluse tulemused näitasid, et 41 protsenti ettevõtjatest pidas kõige olulisemaks probleemiks kvalifitseeritud tööjõu puudust ning 27 protsenti poliitilist ebakindlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles