Valitsus maksab kinni Eesti Raudtee 8,7-miljonilise eelarveaugu

Copy
Kaubarong Eesti Raudteel.
Kaubarong Eesti Raudteel. Foto: Eesti Raudtee

Valitsus kinnitas neljapäevasel istungil 8,7 miljoni euro eraldamise majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile (MKM), et tagada Eesti Raudtee tulude ja kulude tasakaal 2022. aasta eest.

Eesti Raudtee kulud ületasid mullu tulusid 20,7 miljoni euro võrra, kuid riik oli eelarves näinud kompensatsiooni vajaduseks 12 miljonit eurot. Puudujäänud 8,7 miljonit eurot otsustati eraldada valitsuse reservist, kuna 2022. aasta riigieelarves ja kehtivas riigi eelarvestrateegias vahendid puuduvad ning ka MKM-i eelarves ei ole vabu vahendeid, mida saaks selleks kasutada.

MKM esitas taotluse Eesti Raudtee kulude katmiseks veebruari algul. Ühtlasi ennustab ministeerium ettevõttele ka tulevateks aastateks mitmekümne miljonilisi puudujääke ning tulenevalt Venemaale ja Valgevenele kehtestatud sanktsioonidest ja jätkuvast survest energiahindadele ja tööjõukuludele on järgnevatel aastatel ette näha tulude ja kulude tasakaalu tagamiseks vajaliku toetuse tõusu.

Kui mullu oli riigieelarveline eraldis 12 miljonit eurot, siis tänavu peaks see MKM-i prognoosi järgi olema 25,9 miljonit eurot, 2024. aastal 24,9 miljonit eurot, 2025. aastal 29,5 miljonit eurot ja 2026. aastal 32,3 miljonit eurot. Seejuures prognoosib ministeerium lisaks eraldisele veel täiendava rahastuse vajadust, mis oleks tänavu 4,3 miljonit eurot, tuleval aastal 7,2 miljonit eurot, 2025. aastal 4,7 miljonit eurot ja 2026. aastal 5,7 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles